GEORGE SOROS:

'Pobjeda Ukrajine rezultirala bi raspadom Ruskog Carstva. Rusija više ne bi predstavljala prijetnju Europi i svijetu'

17.02.2023 u 23:01

Bionic
Reading

'Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom rezultirala bi kolapsom moskovskog carstva', rekao je u četvrtak milijarder George Soros na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Američki investitor mađarskog porijekla i osnivač međunarodne mreže zaklada Open Society Foundations rekao je da se Treći svjetski rat mora 'izbjeći pod svaku cijenu' i da se 'europska podrška Ukrajini mora očuvati'.

Soros je napomenuo da administracija američkog predsjednika Joea Bidena opskrbljuje Ukrajinu oružjem kao što su projektili, tenkovi i streljivo, potrebni da se odupre ruskom napadu, ali je smatra i da protivljenje Zastupničkog doma koji sada predvode republikanci predstavlja izazov.

Ruska privatna paravojna tvrtka Wagner Group bila je aktivna na terenu u Ukrajini, ali je njezin vođa Jevgenij Prigožin nedavno rekao da trenutne napore da se opkole ukrajinske snage u gradu Bahmutu ometa 'monstruozna birokracija' Moskve, produbljujući probleme između Wagnera i Kremlja .

Prigožin je procijenio da će kroz dvije do tri godine Rusija osigurati kontrolu nad istočnoukrajinskom regijom Donbas, dok je Bahmut opisao kao 'klaonicu' gdje traju teške borbe.

'Moguće je da će Prigožin uspjeti, ali ja to smatram malo vjerojatnim, jer ukrajinska vojska pruža snažan otpor i kada Ukrajina bude mogla koristiti oružje koje joj je obećano, situacija će se promijeniti', rekao je Soros. 'Ovo daje Ukrajini uzak prozor mogućnosti kasnije ovog proljeća, kada dobije obećano naoružanje, da izvede protunapad koji bi odredio sudbinu ruske invazije na Ukrajinu', smatra Soros.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Također je sugerirao da zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza 'jedva čekaju' da vide Rusiju poraženu u Ukrajini, jer žele 'potvrditi svoju neovisnost'. 'To znači da bi ukrajinska pobjeda rezultirala raspadom Ruskog Carstva. Rusija više ne bi predstavljala prijetnju Europi i svijetu', smatra.

Soros je rekao da bi to bila 'velika promjena nabolje' koja bi donijela 'veliko olakšanje otvorenim društvima, ali goleme probleme onim zatvorenim'.

Komentirao je i upozorenja predsjednice Moldavije Maie Sandu da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao planirati državni udar protiv njezine zemlje, te upozorio da bi se ta prijetnja 'mogla izvršiti prije godišnjice' invazije na Ukrajinu 24. veljače.