DEMANTIRAJU SLOVENSKE MEDIJE

Plodine: Ne povezujemo se s Tušem!

18.08.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Đozi Heberling, članica Uprave Plodina poručila je za tportal da su informacije o povezivanju te riječke tvrtke i slovenskog Tuša 'neistinite te da su proizvod spekulacija slovenskih medija'. Naime, ljubljanski list Dnevnik piše da je Mirko Tuš, vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Tuš, prošli tjedan s bankama dogovorio novo refinanciranje oko 400 milijuna eura duga za grupu Tuš. Jedan od scenarija koji za tu kompaniju vide bankari je i pronalazak strateškog partnera, te da bi to mogle biti riječke Plodine u vlasništvu poduzetnika Mile Ćurkovića

Dnevnik tako piše da Engrotuš, trgovačka tvrtka iz spomenute grupacije, te njihov mobilni operater Tušmobil moraju naći strateške partnere. Iako su iz Tuša Dnevniku negativno odgovorili na pitanje o povezivanju s Plodinama, list piše da je takav scenarij itekako u interesu banaka. Tuš duguje talijanskoj banci Intesa San Paolo više od 10 milijuna eura, a spomenuta je banka preko Privredne banke Zagreb (PBZ) jedan od vjerovnika i Plodina.

Nakon spajanja Agrokora i Mercatora, povezivanje Plodina i Tuša značilo bi stvaranje još jedne slovensko-hrvatske trgovačke skupine. S oko milijardu eura godišnjeg prometa i 130 supermarketa te manjih formata dućana na dva bi tržišta nova grupacija imala oko šest tisuća zaposlenih.

Tuš ima trgovine i u BiH i Makedoniji, što znači stvaranje novog regionalnog igrača.