NE PONOVILO SE

Pljačkaše Hajduka spasila zastara!

21.02.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Prije nešto više od deset godina splitski nogometni klub Hajduk pokraden je za oko 300 tisuća eura prilikom prodaje igrača Igora Muse u španjolski klub Xerez. Prije nešto više od šest godina Državno odvjetništvo počelo je istraživati ovaj slučaj. Prije četiri godine ispitani su Igor Štimac, Fredi Fiorentini i Doris Košta. A prije četiri mjeseca, kako tportal doznaje, proglašena je zastara

Pravni ishod u još jednom u nizu sumnjivih transfera iz prošlosti, u kojima su od prodaje Hajdukovih igrača mahom bivali namireni svi osim samog Hajduka, dao se naslutiti još prošle zime: iz DORH-a su neslužbeno objasnili da ovise o Interpolu, odnosno njegovoj sposobnosti da se na ispitivanje privede nekadašnji predsjednik španjolskog kluba Jose Maria Gil Salgado. Na koncu se to nije dogodilo, pa je predmet zaključen.

A slučaj je barem naizgled bio vrlo jednostavan: Hajdukov igrač prodan je u Španjolsku 2002. godine. Novac nikada nije došao do Splita. Klub pokreće postupak pred Arbitražnim sudom FIFA-e, no gubi ga jer su Španjolci navodno dokazali da su Hajduku isplatili kompletan iznos. Predočili su tri unovčena čeka, a već spomenuti Salgado izjavio je da ih je predao Štimcu. Splitski klub potom po službenoj dužnosti DORH-u prijavljuje krađu i prilaže kopije iskorištenih čekova.

Tko je lopov, nikada se neće službeno doznati, makar i u DORH-u i u današnjem Hajduku i među navijačima sumnjaju u jednu osobu. Samo, eto, njeno ime ne smiju spomenuti - a zastara je krivca spasila.

Vrijedi napomenuti da je Igora Musu, jednog od rijetkih igrača koji je službeno prodan za nula kuna, u to vrijeme zastupao kasnije ubijeni menadžer Dino Pokrovac

Ovaj transfer nije jedini koji je još na listi za rješavanje: u vrijeme dok je Igor Štimac vladao na Poljudu prodani su i igrači Darijo Srna i Stipe Pletikosa, a pažnju organa gonjenja izazvao je podatak da je dio novca prešao preko računa Novice Petrača. Po izjavi bivše odvjetnice splitskog kluba Doris Košte bilo je usuglašeno da je ukupna vrijednost cijelog posla sedam milijuna dolara, uključujući naknadu za igrače i nagradu klubu. Hajduk je zaradio 2,2 milijuna, a u 'crnoj rupi' nestalo je 3,2 milijuna dolara koje je Šahtar nekome isplatio.

U DORH-u su za tportal još prije nekoliko godina neslužbeno kazali da očekuju rezultate međunarodne pravne pomoći iz Ukrajine, no situacija je do danas nepromijenjena, i ovaj slučaj, ukoliko se ništa u međuvremenu ne dogodi, odlazi u zastaru koja nastupa tijekom 2013. godine.

Državno odvjetništvo danas vodi nekoliko procesa protiv bivših čelnika Hajduka iz devedesetih godina zbog utaje poreza, što je za pohvaliti iako je takva praksa u to doba postojala u doslovce svim hrvatskim klubovima.

Udruga 'Naš Hajduk' prošlog tjedna je pokrenula je akciju nazvanu 'Zlatna zviždaljka': javno su pozvali sve navijače, sadašnje i bivše zaposlenike splitskog kluba, sadašnje i bivše članove Nadzornog odbora Hajduka, igrače, novinare, te sve pojedince i tvrtke koje imaju saznanja o sumnjivim aktivnostima u Hajduku da im dostave dokaze, ili samo svoje sumnje. Najavili su da će sve proslijediti institucijama Republike Hrvatske i Europske unije, u nadi da će barem noviji slučajevi dobiti i pravedni sudski epilog.