RATIFIKACIJA ZA EU

Plevneliev: Bugarska voli Hrvatsku

17.02.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev kazao je u petak u Sofiji da je Bugarska današnjom ratifikacijom ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pokazala koliko voli Hrvatsku i koliko su prijateljski odnosi dviju zemalja

Bugarsko Narodno sobranje jednoglasno je ratificiralo hrvatski pristupni ugovor na koji potpis još mora staviti predsjednik, što je samo formalni, posljednji korak u procesu ratifikacije.

Mi smo ponosni što je danas u našem Narodnom sobranju Bugarska pokazala koliko voli Hrvatsku, rekao je Plevneliev na početku sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom.

Imali smo veliku ambiciju biti prvi, nažalost Slovaci su nas pretekli, kazao je.

Jednoglasna ratifikacija svjedoči o prijateljskim odnosima Zagreba i Sofije, kazao je u izjavi novinarima Šprem. Vrlo smo impresionirani jednoglasnom odlukom. Ta činjenica potvrđuje iznimno prijateljske i vrlo srdačne odnose, posebno na političkom planu, a što se tiče gospodarskog plana, to još treba unaprijediti, naglasio je Šprem.

On se prije sastanka s bugarskim predsjednikom sastao i s predsjednicom bugarskog Narodnog sobranja Ceckom Cačevom, koja je novinarima izjavila da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju suradnja dviju zemalja biti ne samo kao dosad bilateralna, nego i multilateralna, te da vjeruje da će dvije zemlje zajednički nastupati u rješavanju problema s kojima je suočena Unija.

Mi vjerujemo da će Bugarska i Hrvatska biti zajedno u rješavanju svih problema s kojima je suočen EU-a, kazala je Cačeva u izjavi novinarima.

Bugarska je četvrta zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.