DVODNEVNI POSJET

Plenkovića u BiH čeka i poglavar Islamske zajednice

27.10.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Posjet predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini bit će novi dokaz prijateljskih odnosa dviju država i potpore koju Hrvatska pruža stabilnosti BiH i njezinom europskom putu, izjavio je u četvrtak hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio

Veleposlanik Del Vechio je u programu televizijske postaje N1 najavio kako će se hrvatski premijer u petak u Sarajevu odvojeno sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a razgovarat će i s vjerskim liderima odnosno vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem

Del Vechio je istaknuo kako je dvodnevni Plenkovićev posjet BiH pokazatelj koliku važnost Hrvatska pridaje odnosima sa susjednom zemljom i želi joj maksimalno pomoći u procesu europskih integracija.

'Mi to potvrđujemo dugi niz godina. Hrvatska je među prvima osudila referendum koji je održan u Republici Srpskoj. Hrvatska je također prva procijenila i podržala nužnost ekonomskih reformi u BiH što su kasnije prihvatile dvije najveće europske zemlje', kazao je hrvatski veleposlanik, ističući kako je za BiH sada veoma važno uspijeti u provedbi plana reformi usvojenog 2015. godine jer će se time poboljšati ukupno stanje u zemlji.

Ništa od 'prepakiranja' Daytonskog sporazuma

Komentiraući otvaranje rasprava o mogućim izmjenama Daytonskog sporazuma, Del Vechio je kazao kako neće biti nikakvog 'prepakiranja' tog dokumenta kojim je 1995. godine okončan rat u BiH jer je on i daje jamac mira i stabilnosti zemlje.

'Nama je stabilnost BiH najbitnija jer ona uvjetuje i stabilnost Hrvatske', kazao je Del Vechio, dodajući kako mu se sviđa formulacija predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zvizdića koji je ranije govorio o potrebi 'konstruktivnog miješanja Hrvatske' u odnose u BiH.

'Bio bih precizniji i rekao da Hrvatska konstruktivno pomaže da sva tri naroda dobiju poziciju koja je zajamčena Ustavom BiH', kazao je hrvatski veleposlanik.