'nije ostao dužan'

Janša preko Twittera napao njemačkog novinara, optužio ga da širi lažnu propagandu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 14:25
  • Objavljeno 09.04.2021 u 14:25
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: EPA / Autor: YVES HERMAN / POOL

Slovenski premijer Janez Janša "ne ostaje dužan" ni stranim novinarima koji negativno pišu o njegovoj vladi, pa je bečkog dopisnika njemačke televizijske mreže ARD na Twitteru optužio da širi lažnu propagandu u stilu nekadašnjih glasila u nacističkoj Njemačkoj i bivšem Sovjetskom Savezu

"Nickolaus Neumaier, napravili ste cenzuru u stilu "Pravde" i "Der Sturmera", isključivši iz vašeg priloga o Sloveniji skoro sve koji se nisu slagali s vašom jednostranom agendom", napisao je na Twitteru Janša u poruci dopisniku ARD-a (Udruženje javnih radiodifuzijskih postaja Savezne Republike Njemačke).

Poručio mu je da je to "sramota" i za ARD, koji je taj po njegovoj ocjeni pristrani prilog objavio, i za njegovo bečko dopisništvo koje pokriva Sloveniju i ostale zemlje na jugoistoku Europe.

Neumaier je u prilogu o odnosu Janšine vlade prema novinarima i medijima, koji je objavljen na njemačkoj televizijskoj postaji, sumirao izjave više slovenskih sugovornika, među kojima i neke bliske Janši.

No, glavno težište priloga bilo je na kritikama Janšine vlade i njegovim pritiscima na domaće medije, te svađama sa stranim novinarima koje su Janšu zadnjih mjeseci kompromitirali.

Slovenski premijer pritom se koristi oštrom retorikom i novinare optužuje da prenose "naručene laži" koje nemaju temelja u realnosti, navodi prilog uz tezu o zabrinutosti što lider koji napada novinare dolazi iz zemlje koja će sredinom godine preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije.

Redakcija ARD-a uzela je u obranu svog novinara koji je pisao o toj temi, navevši da su Janšine tvrdnje kako se radi o cenzuri i lažima potpuno bez osnova, da je "potpuno neprihvatljivo" nastojanje da se diskreditira neovisno novinarstvo neprimjerenim povijesnim usporedbama. "Der Sturmer" kojega u svom tvitu spominje Janša bio je nacističko glasilo u Hitlerovoj Njemačkoj, a dnevni list "Pravda" organ centralnog komiteta komunističke partije u vrijeme bivšeg SSSR-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!