poziva putina na mir

Plenković: 'Važno mi je da se predsjednik Milanović i ja sastanemo što prije'

25.02.2022 u 20:18

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u Dnevniku HRT-a da je važno pokušati objasniti što se dogodilo 24. veljače, koji će ostati kao dan kada smo vidjeli flagrantno kršenje svih načela - kršenja međunarodnog prava, praktički blitzkriegom na suverenu državu, gdje se vode bobe za glavni grad Ukrajine.

'To je nedopustivo, pozivamo Rusiju da prestane i poštuje Ukrajinu kao suverenu državu. Putin nastoji ispraviti slabosti i greške ranijih ruskih lidera, dovodi u pitanje identitet Ukrajinaca, govori o njima kao malorusima. To je i poruka Zapadu, prema neširenju, politici otvorenih vrata NATO-a, poruka EU-u, SAD-u. Neposredne posljedice bit će dvije krize - rast cijena energenata, nova izbjeglička kriza, a stvorio se i presedan gdje bilo tko diljem svijeta, nekakav regionalni ili globalni hegemon može posegnuti za okupacijom druge zemlje i za to ne očekivati posljedice. To su ozbiljni, krupni događaji koji su se jučer dogodili i koji će utjecati na međunarodne odnose u mjeri koju nismo vidjeli i u godinama pred nama', kazao je Andrej Plenković, javlja HRT.

Na pitanje koliko je daleko Zapad spreman ići kada su u pitanju sankcije prema Rusiji, kazao je da je jučer razgovarao s ukrajinskim premjerom Denisom Šmihalom, koji mu je objasnio cijelu situaciju, nastoje osigurati funkcioniranje države, organizirati obranu i on osobno i predsjednik Volodimir Zelenski koji je bio na videovezi na izvanrednom samitu država članica EU-a , odlučili su ostati u Kijevu.

'Boje se za svoj život, nisu sigurni hoće li biti živi za koji dan. Njihovi apeli bili su vrlo slični apelima koji je Hrvatska upućivala 1991. prema međunarodnoj zajednici. Kao Europska unija reagirali smo masivnim paketom sankcija. Paket je usvojen, odnosi se na bankarski, energetski, prometni, financijski sektori, izvoz, korištenje roba dvostruke napade, popis osoba', kazao je premijer. 

Dodao je kako se raspravlja i o trećem paketu sankcija - o sustavu plaćanja SWIFT, te da ministri financija razmatraju posljedice takvih odluka, jer one imaju efekte i na države članice EU-a.

Kako će se sankcije odraziti na Hrvatsku, koja je buduća cijena plina? 'Što se tiče opskrbe plinom možemo biti mirni sigurno do kraja sezone grijanja', kazao je Plenković. Podsjetio je na izgradnju LNG-a na Krku, koji je Hrvatskoj omogućio alternativni pravac opskrbe plinom i tako je dugoročno Hrvatskoj osigurana strateška neovisnost i mogućnost da s tim količinama plina pokrijemo sve potrebe i gospodarstva i kućanstava. Ponovio je kako je Vlada prošli tjedan donijela paket vrijedan 4,8 milijarde kuna, za kojega je dobila pozitivne ocijene.

'Važno mi je da se predsjednik i ja sastanemo što prije'

'Nepodijeljena je solidarnost svih europskih lidera, i u prihvatu izbjeglica - to su sada Mađarska, Slovačka, Poljska. Imali smo niz sastanaka već jučer, svi su u pripravnosti i tu smo da pomognemo koliko možemo i koliko će trebati. Hrvatska ima iskustava u prihvatu izbjeglica. Jučer ujutro čuo sam se s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Važno mi je da se sastanemo što prije, bitno je da imamo usuglašene stavove, odgovorili smo slično, i dobro je da se on primakao čvrstoj politici Hrvatske, a to je da se moramo držati poštovanju suvereniteta država'.