UZ POTENCIJALNE IZAZIVAČE

Plenković u Splitu o unutarstranačkim izborima i dilerima: Postrožit ćemo borbu, mijenjati zakone ako treba

18.01.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Splitu najavio da će nadležna tijela pojačati borbu protiv raspačivača droge i onih koji se bave organiziranim kriminalom, a glede predstojećih unutarstranačkih izbora u HDZ-u poručio je da od svih kandidata očekuje fer nadmetanje

"Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja," rekao je Plenković na svečanosti obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Splitu. Plenković je to rekao u kontekstu prošlotjednog trostrukog ubojstva pripadnika narkomiljea u Splitu, koje je u središtu grada počinio 25-godišnji Filip Zavadlav.

Plenković: Neka HDZ izađe snažniji nakon unutarstranačkih izbora

Osvrćući se na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u Plenković je istaknuo kako želi da iz tog demokratskog procesa HDZ izađe snažniji, i da svi članovi stranke trebaju dati svoj doprinos.

"Ova godina je izborna godina - unutarstranačkih i parlamentarnih izbora. Ono što želim za Hrvatsku demokratsku zajednicu, da iz demokratskog unutarstranačkog procesa izađemo snažniji," rekao je, dodavši da svaki član stranke koji ima ambicije, treba ih artikulirati. "Raspravljajmo o idejama, gledajmo kako osnažiti HDZ, kako učiniti Hrvatsku boljom, a da taj demokratski unutarnji proces bude fer i da izađemo snažniji, jedinstveni, kohezivni i najbolji; i da nakon toga pobijedimo na parlamentarnim izborima, svi zajedno slijedeći naše vrijednosti, postignuća i nudeći rješenja za snažnu Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene samostalnosti," poručio je Plenković okupljenima na svečanosti 30. obljetnice splitskog HDZ-a.

Dalmacija uvijek daje snažnu potporu HDZ-u

U izjavi novinarima nakon svečanosti, Plenković je istaknuo da Dalmacija uvijek daje snažnu potporu HDZ-u. Na upit kako komentira činjenicu da je na posljednjim dvama izborima (za Europski parlament i za predsjednika Republike) u Splitu najviše glasova dobio SDP, Plenković je odgovorio da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gledajući u cjelini, HDZ uvjerljivo pobjedio, te je upravo u toj županiji HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, ostvarila najbolji izborni rezultat.

  • +21
Split: Plenković prisustvovao obilježavanju 30. obljetnice osnutka gradskog odbora HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

"Mi smo analizirali rezultate naše kandidatkinje na predsjedničkim izborima. Imat ćemo o tome još jednu raspravu na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću. Ono u što sam siguran je da ćemo na parlamentarnim izborima dobiti najveću potporu," poručio je Plenković. Dodao je kako na unutarstranačkim izborima ne očekuje dramu, nego demokratski proces, jer je HDZ demokratska strana. "U demokraciji u slobodnim okolnostima nema drama, ima samo ideja, programa, ambicija a naši članovi će onda birati smjer i ljude za koje vjeruju da politiku koju prezentiraju, mogu najbolje realizirati," rekao je.

Plenković je istaknuo jkako treba voditi računa da sadašnje vodstvo HDZ-a "ima i velika postignuća iza sebe." Ponovio je da će stranačka tijela donijeti odluku o datumu održavanja unutarstranačkih izbora sukladno Statutu stranke i tu "nema nikakvih nejasnoća". Na novinarski upit zamjera li onim potencijalnim kandidatima za predsjednika HDZ-a koji mu zamjeraju da vodi stranku u krivom smjeru, a koji su također bili na svečanosti u Splitu, Plenković je ponovio da je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko može artikulirati svoje interese.

"Unutarstranačka demokracija u svim strankama u Hrvatskoj uvijek treba napretka, komunikacije. U tom kontekstu živimo u slobodnoj zemlji i stranci u kojoj svi mogu artikulirati svoje ambicije kada dođe trenutak da naši članovi daju potporu ovom ili onom kandidatu, ovom ili onom smjeru; tada ćemo vidjeti koji je to pravi smjer za HDZ. Ja sam uvjeren da ove unutarstranačke izbore treba iskoristiti da osnažimo stranku i da s novim entuzijazmom i snagom krenemo u nove izazove, a to je povjerenje hrvatskih birača na parlamentarnim izborima," poručio je Plenković. Na skupu u Splitu nazočili su i dužnosnici koje se u medijima spominje kao potencijalne kandidate za predsjednika HDZ- a, Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Ivan Penava.

Nakon Splita predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković će večeras u Imotskom biti na svečanosti 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Imotskoj krajini, a potom ide u Otočac gdje tamošnji HDZ također slavi 30. godišnjicu osnutka. Prijepodne je bio u Jasenicama.