čeka se i službena objava

HDZ se sprema za izbore: Koga biraju, a tko ima pravo glasa?

16.01.2020 u 18:58

Bionic
Reading

Iako gotovo svaki dan izlazi neko novo lice koje želi imati visoku funkciju u HDZ-u, službeni datum unutarstranačkih izbora u toj stranci još nije određen. No, prema izjavama nekih dužnosnika jasno je da će HDZ na izbore u ožujku

'Raspisujemo izbore za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a u roku dva, najviše tri tjedna. Izbori će se održati oko 17. ožujka', rekao je jučer za 24sata Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Naime, mandat aktualnom predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću ističe 17. travnja, a HDZ-ov Statut propisuje da će izbori biti održani najkasnije mjesec dana prije isteka mandata. Iako je Plenković zapravo izabran tek u srpnju 2016. Statut propisuje da se početak njegovog mandata računa kada su bili zadnji redovni izbori za predsjednika, a to je bilo u travnju 2016. kada je izabran Tomislav Karamarko koji je nekoliko mjeseci kasnije podnio ostavku.

Osim predsjednika stranke, na izborima u ožujku birat će se i novi zamjenik predsjednika stranke, te četiri potpredsjednika i to svi po načelu jedan član - jedan glas. Nakon što oni budu izabrani HDZ-ovci će po načelu jedan član - jedan glas birati i čelnike općinskih, gradskih i županijskih organizacija.

Prema Jandrokovićevim riječima paralelno bi se birala i stranačka tijela. Deset članova Predsjedništva stranke, kao i Nacionalni odbor, bira Opći Sabor stranke koji broji od 1800 do 2200 članova.

  • +3
Najuže vodstvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

S obzirom na to da je posljednji Opći Sabor održan 28. svibnja 2016., ovogodišnji bi trebao biti održan do 28. travnja.

Opći Sabor birat će deset članova Predsjedništva i to po dva iz sljedećih županija:

- Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska,

- Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Međimurska,

- Grad Zagreb, Zagrebačka županija,

- Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka,

- Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Šibensko- kninska, Dubrovačko-neretvanska.

Na ovogodišnjim izborima HDZ-ov će Opći sabor po prvi puta birati i novo stranačko tijelo - Nacionalni odbor, odnosno 40 članova tog tijela. Radi se svojevrsnom spoju dosadašnjih tijela - Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. Nacionalni odbor kao novo tijelo uveden je izmjenama Statuta iz 2018.