poziva ulagače

Plenković u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji s tamošnjim premijerom o gospodarskim odnosima

16.03.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u subotu poslijepodne u Duesseldorfu s premijerom njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija Arminom Laschetom (CDU) a tema razgovora, kako je najavljeno uoči susreta, je prije svega jačanje gospodarskih odnosa i stvaranje uvjeta za ulaganju u Hrvatsku.

"Drago mi je da ćemo danas govoriti o unaprijeđenju odnosa Hrvatske i Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od gospodarski najsnažnijih regija u Europi koja se po jačini može usporediti s Nizozemskom“, rekao je Plenković uoči razgovora s premijerom Sjeverne Rajne-Vestfalije. Plenković je ukazao na suradnju Hrvatske i pojedinih njemačkih saveznih pokrajina, posebice na polju poboljšanja gospodarskih odnosa.

"Današnji posjet je dio politike koji želi osim dobrih odnosa sa saveznom vladom Angele Merkel jačati i odnose s pojedinim saveznim pokrajinama“, rekao je Plenković u Duesseldorfu.

Njegov domaćin Laschet naglasio je važnost jačanja kontakata s Hrvatskom, posebice uoči godine u kojoj će obje zemlje predsjedati Europskim vijećem.

„Mi danas imamo priliku razgovarati o nekim bilateralnim pitanjima. Hrvatska je jedna od zemalja koja je u vrlo kratkom roku učinila mnogo kako bi postala članicom Europske unije i sad se priprema na ulazak u šengenski prostor“, rekao je Laschet uoči razgovora s hrvatskim premijerom.

Hrvatski premijer je rekao da će s premijerom Laschetom govoriti i o europskim pitanjima. I Plenković i Laschet bili su zastupnici Europskog parlamenta. "Dakle dobro razumijemo što je suradnja na parlamentarnoj razini a što suradnja na razini vlada“, rekao je Plenković.

On je rekao da će nagrada Steiger za Europu, koje će mu večeras biti dodijeljena u Essenu biti "priznanje za Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije“

Ukazao je i na to da Hrvatska ulaže „velike napore kako bi uskoro postala i članicom eurozone“. Laschet je rekao i da je "Hrvatska potpuno europska zemlja i to nam daje nade u ovom trenutku kada dosadašnje članice napuštaju Europsku uniju“.

Sjeverna Rajna-Vestfalija je s preko 17 milijuna stanovnika najmnogoljudnija njemačka savezna pokrajina, sa snažnim gospodarskim središtima poput Ruhrske oblasti i Porajnja s centrima Koeln i Duesseldorf.