dan grada

Plenković u Novom Vinodolskom posebno nahvalio jednog ministra

08.01.2024 u 21:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je čestitao Novljanima Dan grada Novog Vindolskog i obljetnicu Vinodolskog zakonika te naglasio da su u proteklih 30 godina ostvarili impresivni razvojni put, a za Primorsko-goransku županiju rekao je da je „žila kucavica“ Hrvatske

"Ostvarili ste u proteklih 30-ak godina iznimno značajan, impresivan razvojni put, a to bez kvalitetnog i timskog rada vašeg gradskog vodstva, u kojem je do prije osam godina bio, kao gradonačelnik, i moj najdugovječniji ministar, a sada i potpredsjednik, vaš Novljanin Oleg Butković", rekao je Plenković na početku svečane sjednice u povodu Dana grada Novog Vinodolskog.

U izjavi za novinare rekao je da je posebno važno to što su u dva mandata Vlade RH radili za dobrobit svih krajeva, pa tako i Primorsko-goranske županije, uključujući i Novi Vinodolski.

"Tu je projekt koji je možda, uz obilaznicu, najvažniji, a to je odluka o izgradnji autoceste Križišće - Žuta Lokva koja će upotpuniti mrežu Hrvatskih auto-cesta, projekt vrijedan 300 milijuna eura , koji će u potpunosti bolje povezati Rijeku i Split i tako omogućiti pravi i puni jadransko- jonski cestovni koridor", rekao je.

Od velikih infrastrukturnih projekata. Plenković je, osim toga, spomenuo i proširenje LNG terminala na Krku za transport ukapljenog plina te najavio da će do iduće turističke sezone biti, kada je riječ o projektima u neposrednoj blizini, puštena u promet druga cijev Tunela Učka, dok je upravo je u izgradnji i obilaznica Novog Vinodolskog.

Naglasio je da je Primorsko-goranska županija „žila kucavica“ Republike Hrvatske, kada je riječ o investicijama u gospodarsku i prometnu infrastrukturu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u velikoj dvorani Doma kulture, nazočili su i dvojica ministara i potpredsjednika Vlade Oleg Butković i Branko Bačić, a sjednica je održana u povodu Dana grada i u znak na 6. siječnja 1288. kad je donesen glasoviti Vinodolski zakon.

Bio je tu i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Na svečanosti su domaćini predstavili svoj osebujni folklor i prikazali sažetak poruka Vinodolskog zakona, najstarijeg pisanoga pravnog spomenika u Europi.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković pokazao je, služeći se i video-zapisima, impresivan razvojni put Novog Vinodolskog do aktualnih značajki poznatoga turističkog odredišta.

Novi Vinodolski, s četiri i pol tisuće žitelja, u hotelima i privatnom smještaju ugosti u jednom ljetnom danu u središnjici sezone i više nego dvostruko - devet i pol tisuća - domaćih i inozemnih turista. Prošlogodišnji rezultati hotelijersko-turističkog poslovanja bili su na razini onih iz 2019., s tim da su prošle godine tradicionalno najbrojniji Nijemci podbacili za 25 posto, ali je zato Mađara bilo 30 posto više, istaknuto je.