SMIJENJEN BANOŽIĆ

Plenković: 'Predložit ćemo Saboru novog ministra obrane, sutra počinjemo konzultacije'

12.11.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obišao je u nedjelju ujutro 45. međunarodni sajam knjiga Interliber, uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa

Plenković je ponovno komentirao sada već bivšeg ministra obrane Marija Banožića, kojeg je razriješio dužnosti u subotu nakon teške prometne nesreće u kojoj je poginuo 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake.

Podsjetimo, vukovarsko-srijemska policija objavila je detalje prometne nesreće i najavila da će protiv Banožića podići kaznenu prijavu.

'Tomo Medved je jučer bio kod Banožića i s obitelji. Čuli smo se s liječnicima. Banožić se trenutno oporavlja od teških tjelesnih razdoblja koje je zadobio u teškoj prometnoj nesreći. Stanje je i dalje zabrinjavajuće i oporavlja se od teških tjelesnih ozljeda. Nije bio kontaktibilan. Tijekom dana će se obratiti liječnici iz KBC-a Osijek', rekao je Plenković.

Dodao je i da će posjetiti Banožića, te da 'samo trebaju odabrati trenutak'. Najavio je i da će Hrvatskom saboru predložiti novog ministra obrane. 'Sutra ćemo početi konzultacije na tu temu', rekao je premijer. Nije odgovorio na pitanje hoće li predložiti za ministra brigadnog generala, kojeg je kao državnog tajnika odredio da obavlja poslove ministra nakon smjene Banožića.

Upitan je ima li informacija da je Banožić bio pod utjecajem alkohola. 'Pa ja to uopće neću komentirati. Imate Županijsko državno odvjetništvo, imate liječnike... Ja to nisam čuo, odgovorio je premijer.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

Ponovno je izrazio sućut obitelji poginulog vozača Gorana Šarića te istaknuo da je to velika tragedija. 'Meni je jako žao gospodina Šarića, njegove supruge, njegove dvije kćeri', rekao je Plenković.

Premijer je prije toga pohvalio organizatore Interlibera na organizaciji i usto istaknuo da su dobili potporu Vlade. 'Vidim ogroman broj zainteresiranih, poglavito mladih i to je dobro za društvo koje želi biti konkurentno i inovativno', rekao je i otkrio da trenutno čita knjigu The Exchange Johna Grishama, koju je kupio u Parizu.

Novinari su ga upitali o međunarodnoj akciji protiv desničarskih grupa u Europim u sklopu koje su u Hrvatskoj uhićena dva 16-godišnjaka, pod sumnjom za terorizam. 'Nemam ništa dodati na to priopćenje. Drago mi je da je međunarodna akcija dala te rezultate', odgovorio je premijer.

O dva plakata u Vukovaru rekao je: 'Bolje dva plakata nego dvije kolone.'

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ne zna kojom je brzinom vozio Banožić. Ustvrdio je i da ne izbjegava odgovor, ali da se takve informacije njemu ne podnose u kriminalističkom istraživanju.

'Jučer je bio očevid, danas je kaznena prijava, ide kriminalističko istraživanje. Županijsko državno odvjetništvo je od početka preuzelo očevid i kad oni odluče objaviti te informacije, to će i napraviti', rekao je ministar.

Uskoro opširnije...