STRANAČKA STEGA

Plenković potvrdio da Ževrnja ispada iz utrke za župana, HDZ već ima i rezervu

25.04.2017 u 11:58

Bionic
Reading

Zlatko Ževrnja neće biti kandidat HDZ-a za župana na predstojećim lokalnim izborima, potvrdio je u utorak Andrej Plenković. Ževrnja se ponio odgovorno, kazao je Plenković, jer je sam najavio da se neće kandidirati na predstojećim lokalnim izborima. O zamjeni za Ževrnju odlučuje županijski HDZ koji se sastao u Splitu u 15 sati

Podsjetimo, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je jučer natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona, što u nezgodnu situaciju dovelo Zlatka Ževrnju, aktualnog čelnika Splitsko-dalmatinske županije, javlja N1

Ževrnja je sinoć je bio u prostorijama Vlade u Banskim dvorima, ali njegova politička sudbina tek je sada postala jasnija.

Više od pet sati trajao je buran sastanak predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje u ponedjeljak navečer, na kojemu je Plenković ultimativno zahtijevao Ževrnjino povlačenje iz izborne utrke zbog afere oko Zlatnog rata - dok je ovaj to uporno odbijao.

Osim dvojice glavnih aktera, na istom sastanku bili su još Davor Božinović i Ante Sanader. Ževrnja nije želio popustiti ni za milimetar, pa je u isto vrijeme za tportal SMS-om komentirao probleme oko Zlatnog rata i između ostalog izjavio: 'Postupali smo po zakonu, ali očito to nije bilo dostatno'.

Samo sat vremena kasnije brutalno ga je demantiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je upravnim nadzorom utvrdilo da su u postupku oko dodjele koncesije nad najpoznatijom hrvatskom plažom prekršena čak tri zakona - o javnoj nabavi, o koncesijama i o pomorskom dobru.

Njegova politička sudbina čini se definirana i izvori tportala tvrde da je već poznat novi HDZ-ov kandidat za župana: to bi trebao biti Blaženko Boban, donedavni dugogodišnji gradonačelnik Solina i današnji saborski zastupnik.

On se prije godinu dana povukao s gradonačelničkog mjesta i u sklopu unutarstranačkih dogovora - kad je Ante Sanader postao predsjednik županijskog ogranka, a Ževrnja kandidat za župana - rezervirana mu je fotelja dožupana.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara otvoreno se izjasnio o cijelom slučaju: novinarima je najprije kazao da se 'od transparentnog i vjerodostojnog predsjednika stranke očekuje odlučna primijena zakona', no da pitanja o eventualnom odstupanju morati uputiti samom Zlatku Ževrnji.

Na pitanje kako bi se on ponašao u Ževrnjinoj poziciji, odgovorio je sa: 'Ja bih odstupio'.

Sam Ževrnja, najavljeno je, dati će izjavu za medije u 17 sati. Očekuje se da će se povući iz izborne utrke, no nitko to ne želi potvrditi: prilikom dolaska u sjedište splitskog HDZ-a neki njegovi suradnici samo su kratko opisali cijelu situaciju kao 'vrlo dramatičnu'.