konferencija za medije

Plenković: Nema promjene Vatikanskih ugovora

03.04.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom uručivanju ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda plus, nakon čega je održao konferenciju za medije

Na pitanje očekuje li njegova stranka potporu Crkve, rekao je da nema informacija da bi Hrvatska biskupska konferencija dala potporu HDZ-u ni bilo kojoj drugoj stranci, a dodao je da je suradnja s HBK-om inače dobra.

'Imamo stalan dijalog koji vodimo s ključnih pet, šest biskupa i nadbiskupa i rješavamo sva pitanja na dnevnom redu', rekao je Plenković.

Ponovio je da se kultura komunikacije na političkoj sceni jako snizila posljednjih godina, da HDZ nije u tome prednjačio, ali da je nekad morao odgovoriti, pazeći pri tome da ne pretjera.

'Nema promjene Vatikanskih ugovora', odgovorio je Plenković na pitanje što misli o tome, s obzirom na to da neke stranke najavljuju reviziju tih ugovora.

  • +19
Andrej Plenković u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Ne miješamo se u rad Ustavnog suda i DIP-a, oni moraju donositi odluke bez pritiska', odgovorio je Plenković na pitanje trebaju li se Ustavni sud i DIP, kako je zatražila jedna od čelnica stranke Možemo! Sandra Benčić, prije izbora očitovati o regularnosti izborne kampanje, a da nikako to ne smije raditi nakon izbora u smislu njihova poništenja.

'A Možemo! se treba fokusirati na prljav Zagreb, na rješavanje problema otpada, na najveći porez na dohodak u Hrvatskoj...', poručio je Plenković. Ponovio je da je oporba imala osam godina, a da je uspjela smisliti samo sintagmu 'korumpirani izdajnici'.

'To su smiješne i anakrone teze, one bi nas vratile sto godina unazad. Imali su osam godina, a nisu ponudili ništa', rekao je Plenković i dodao da o lopovluku može govoriti samo onaj koji nema drugih ideja. Ponovio je i svoju tvrdnju da netko tko želi biti premijer mora izaći na izbore, a na opasku da je to njegova stranka napravila s Timom Oreškovićem rekao je: 'Da, stranka, ali ne ja kao predsjednik Vlade.'

'Treba se pošteno natjecati, a sve drugo je ispod razine na kojoj smo danas', kaže Plenković.

'U Hrvatskoj ne postoji neka kriza, katastrofa, nikada nismo bolje stajali po svim kriterijima. Imati narativ da nam nikad nije bilo gore, to može samo netko tko ništa ne zna', komentirao je Plenković poruke koje dolaze iz oporbe.