BORBA ZA PLAŽU

Sport B odustaje od koncesije za Zlatni rat? Ževrnja: Razumijem ih

24.04.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Tvrtka Sport B d.o.o., izabrani koncesionar bračke plaže Zlatni rat, u priopćenju za javnost požalila se na 'medijske i političke pritiske' te 'neutemeljen otpor lokalne zajednice', pa objavila da nije spremna potpisati ugovor 'ukoliko se situacija u međuvremenu ne promijeni'

Neobično priopćenje dolazi na dan kada je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja pozvan na razgovor kod predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, na kojem je otvorena mogućnost njegova povlačenja iz utrke za novi mandat zbog evidentnog nesnalaženja u aferi oko najpoznatije hrvatske plaže. Simptomatično je i to da direktor tvrtke Sport B Božo Krmek navodi da odluke u ovakvim stvarima ne bi smjela donositi 'ulica, ali ni politički centri moći'.

'Unatoč činjenici da je odluka o namjeri davanja koncesije donesena jednoglasno, da je natječaj bio otvoren za sve ponuditelje, da je obvezni sadržaj ponude bio propisan te da su kriteriji za vrednovanje ponuda bili unaprijed poznati, medijski i politički pritisci u razdoblju nakon donošenja odluke, kao i neutemeljen otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki, čak i prije nego što je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području, slijedom čega iskazujemo da nismo spremni sklopiti ugovor o koncesiji, osim ukoliko se prethodno situacija ne stabilizira', između ostalog stoji u priopćenju ove tvrtke.

'Naša je ponuda utemeljena isključivo na gospodarskim kriterijima, čime štitimo javni interes daleko bolje od onih koji neargumentirano 'svojataju' javno dobro (i to bez plaćanja adekvatne naknade). Nadamo se da će u budućnosti o ovako važnim pitanjima odluku donositi struka, rukovodeći se propisanim kriterijima, a ne 'ulica', ni politički centri moći, bez argumenata (...)', piše dalje Krmek.

U cijelom slučaju još treba pričekati ishod današnjeg sastanka Plenkovića i Ževrnje, ali i rezultat nadzora koji je nad procesom izdavanja koncesije za Zlatni rat pokrenulo ministarstvo Olega Butkovića. Većina scenarija za HDZ je nepovoljna: ako se zaključi da je bilo nepravilnosti, Ževrnja će se morati odreći kandidature za novi mandat. Ukoliko se pak zaključi da je koncesija izdana po propisima, mogu se očekivati snažni pritisci javnosti i oporbe sve do dana održavanja lokalnih izbora.

Veliki prosvjed na Braču zakazan je za utorak poslijepodne.

Na upit tportala da prokomentira priopćenja tvrtke Sport B Ževrnja je kazao je da ih na neki način, 'kao gospodarstvenik s dugogodišnjim političkim iskustvom u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, razumije'.

'Teško je raditi u okolnostima ovako stvorene atmosfere i otpora lokalnog stanovništva.

Danas sam u razgovoru s nekim mladim, uspješnim ljudima iz Bola rekao neka provjere moje stavove o potrebi financijske i funkcionalne decentralizacije države.

I dalje ću se zalagati da lokalna samouprava dobije ako ne sva onda veliku većinu sredstava od koncesija na pomorskom dobru. Međutim da sada nismo raspisali koncesiju, prema jednoglasno prihvaćenoj odluci županijske Skupštine sredinom veljače ove godine, izložili bismo se kaznenoj odgovornosti. Postupali smo po zakonu, ali to očito nije bilo dostatno', kazao je za tportal Ževrnja.