BERLINSKI PROCES

Plenković se susreo s kancelarom Scholzom, otkrio što je tema njihovog bilateralnog razgovora

03.11.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Berlinu sudjeluje na sastanku zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa. Prije početka sastanka susreo se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a potom se pridružio prvoj radnoj sesiji na temu 'Regionalna suradnja i regionalno zajedničko tržište'. Druga sesija bit će na temu 'Sigurnost opskrbe energentima i transformacija', a predviđeno je i obraćanje premijera Plenkovića

Nakon potpisivanja triju regionalnih sporazuma, u 12.30 sati uslijedit će radni ručak na temu: 'Strateška pitanja budućnosti Berlinskog procesa'. Izjave za medije premijera Plenkovića predviđene su u 14 sati.

Podsjetimo, Plenković se u srijedu navečer se u Veleposlanstvu RH u Berlinu obratio predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj. Govoreći o strateškoj ulozi Hrvatske na polju europske energetske opskrbe istaknuo je terminal za ukapljeni plin na Krku, najavljujući da će to biti tema u četvrtak na forumu Berlinskog procesa, ali i bilateralnih razgovora s kancelarom Scholzom.

Na samitu bi trebali biti potpisani i sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te fakultetskih i stručnih diploma što je korak prema stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, jednog od deklariranih ciljeva Balkanskog procesa.

Plenković je Hrvatima rekao je da je RH pred okončanjem velikih i višegodišnjih reformskih procesa i ostvarenjem strateških ciljeva ulaska u eurozonu i Schengensko područje.

Izrazio je očekivanje da će, unatoč krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine biti oko 5,7 posto, a po procjenama međunarodnih financijskih organizacija i preko šest posto.

On je rekao kako bi po procjenama 2023. trebala biti godina usporavanja globalne ekonomije. 'To će se reflektirati i na Njemačku, a time i na cijelu Europsku uniju pa i na Hrvatsku no mi u tu fazu ulazimo poprilično spremni', istaknuo je.