dao si oduška na presici

Plenković se pohvalio uspjehom Šuice, a potom raspalio po Milanoviću i Povjerenstvu za sukob interesa: Oni se nekog usuđuju nazvati lopovima!

10.09.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj se pohvalio imenovanjem Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije. Dotaknuo se i koalicije sa SDSS-om te izjava Zorana Milanovića o tome kako se Plenković ranije nudio SDP-u

Nakon što je HDZ-ova Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković održao je konferenciju za medije.

'Bavit će se egzistencijalnim temama za niz država članica', kazao je premijer. Naglasio je i kako je to potvrda snage Hrvatske i plod razgovora s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen. 'Igramo utakmicu na europskoj razini iznad svoje kategorije', istaknuo je.

Nakon pohvale na račun Šuice te vanjskopolitičke i europske politike Vlade progovorio je o ulasku Hrvatske u šengenski sustav.

'Trebamo iskoristiti ovu godinu prije predsjedanja kako bismo ispunili sve kriterije. I to će se dogoditi. Što se tiče Slovenije i razgraničenja na kopnu i moru, naš stav je kristalno jasan. Sva pitanja koja imamo ona su nastala raspadom SFRJ. Pozicija Slovenije je jasna, ali i pozicija Hrvatske je jasna. Ne može se u međunarodnoj zajednici pozivati Hrvatsku da poštuje vladavinu prava, a u tom procesu došlo je do povrede u postupku. Onda taj proces više ne vrijedi', pojasnio je Plenković. 'Naš je prijedlog Sloveniji jasan i precizan. Idemo razgovarati bilateralno. Slovenija je odabrala put kojim je tužila Hrvatsku pred Europskim sudom u Luxembourgu. Vidjet ćemo što će sud odlučiti. A mi ćemo sigurno ući u Schengen', jasan je premijer.

  • +5
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na pitanje o sutrašnjoj konferenciji za medije predsjednika SDSS-a i njegovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, Plenković je kazao: 'To će on komunicirati sutra. Ne mogu znati što je on naumio kazati sutra, a mi stalno komuniciramo.' Osvrnuo se na 'poruke mržnje' u rodnom mjestu Milorada Pupovca u Donjim Ceranjima i istaknuo da takve poruke razotkrivaju one koji ih pišu.

'Parafraze ili citati iz jednog tjednika u kojem se hoće destabilizirati ulogu SDSS-a u Vladi da se sruši parlamentarna većina i izazove kriza. Treba vidjeti tko to piše', kazao je, aludirajući vjerojatno na Hrvatski tjednik, u kojem je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović nedavno najavila kandidaturu.

'Ne slažem se s bilo kakvom usporedbom suvremene Hrvatske i NDH, da je Hrvatska faktor nestabilnosti te da je ova Vlada odgovorna za takvu klimu. U HDZ-u nema aktera kojem je jedini raison d'etre nesnošljivost. I da ima, niti su utjecajni niti relevantni. Ova Vlada je zaoblila te uglove nastale 2015. i 2016. Da manjinama i sutra opet s manjinama', poručio je.

  • +7
Milorad Pupovac posjetio Uzdolje Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na pitanje o izjavama Zorana Milanovića u emisiji 'Nedjeljom u dva' o tome da se Plenković svojedobno nudio SDP-u i da je karijerist kaže: 'Nisam gledao to gostovanje Zorana Milanovića. Teza da sam trebao ići u SDP, ja sam prvi put to čuo. To je laž. Mogli su pitati mene. Ja, za razliku od njega, imao sam karijeru prije nego sam se angažirao kao premijer. I to je bilo dosta respektabilno i utjecajno. Ušao sam u politiku kada sam imao dosta toga iza sebe. Čini mi se da ima kompleks poraza iz 2016. i očito, u nedostatku argumenata, plasiranjem tračeva hrani kroz par trbuhozboraca s lijeve strane, da bi ih par s desne strane meni bacalo kao kritiku.'

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ništa neću više dostaviti Povjerenstvu

Plenković je poručio da Povjerenstvu za sukob interesa više neće dostavljati nikakve dokumente o svom putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.

'Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenstva', rekao Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na pitanje o putnim nalozima u Helsinki, čiju dostavu i dalje traži Povjerenstvo.

Dodao je kako u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u 'maloj prostorijici na margini EPP-a', već je bio u zgradi finske vlade.

'Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govore Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, u dijelu u kojem govore šefovi vlada država', naglasio je Plenković.

Objašnjava kako su Povjerenstvu za sukob interesa iz Vlade 'doslovno objasnili i nacrtali o čemu se radi'.

'Ali ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu', kazao je.

Dodao je kako 'Povjerenstvo nije sud, nije pravosudno tijelo, nije policija, i nije DORH' te da bi se članovi Povjerenstva trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne 'ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi'.

'Zlorabljenje članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije', zaključio je Plenković.