HRVATSKA I KOSOVO

Plenković s Thacijem i o statusu hrvatske manjine na Kosovu

01.06.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Banskim dvorima s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Prethodno se Thaci susreo i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Predsjednik Vlade bilateralne je odnose ocijenio vrlo dobrim i prijateljskim, navodi se u priopćenju iz Vlade. Naglasio je da Hrvatska Kosovu pruža kontinuiranu pomoć u procesu europskih integracija i u jačanju kapaciteta za provedbu SSP-a.

'Hrvatska će, s Njemačkom i Poljskom, u lipnju 2017. godine, započeti provedbu Twinning projekta 'Podrška institucijama Kosova u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Plenković i Thaci razgovarali su o statusu hrvatske manjine na Kosovu.

Obostrano je izražena potreba jačanja trgovinske razmjene, koja je u 2016. godini iznosila 68 milijuna eura.

Istaknuto je da je Hrvatska zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje s Kosovom u sektorima energetike, građevinskog sektora i izgradnji infrastrukture, osobito željezničke, informacijskoj tehnologiji i telekomunikacijama, navode iz Vlade

Predsjednik Thaci zahvalio je na potpori koju Republika Hrvatska daje Kosovu, uključujući i sudjelovanje u KFOR-u.

  • +13
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thacijem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek