širili bi suradnju

Grabar Kitarović i Thaci: Zagreb stoji Prištini na raspolaganju

01.06.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Hrvatska i Kosovo žele proširiti svoju gospodarsku suradnju, složili su se u četvrtak u Zagrebu predsjednici tih dviju država, Kolinda Grabar Kitarović i Hashim Thaci, naglašavajući povijesno prijateljske odnose Zagreba i Prištine, kao i potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija

'Kad je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga, već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju', rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta na Pantovčaku hrvatska predsjednica, dodajući da je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Hrvatska i Kosovo imaju povijesno prijateljske odnose, naglasio je Thaci, ali je također naglasio kako bi gospodarski odnosi mogli biti bolji jer 'Hrvatska ima velik potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa'.

  • +9
Predsjednik Republike Kosova Hashim Thaci u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je predsjednica spomenula kako interes imaju tvrtke iz područja energetike kada je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kada je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, u proizvodnji željezničkih vozila Gredelj, kao jedna od najkonkurentnijih 'europskih i svjetskih tvrtki', a u području elektroničke industrije KING ICT.

'Govorili smo i o pitanju Ine, o svim onim problemima s kojima se Ina susreće kao posljedicama raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima Ine da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje', rekla je Grabar Kitarović.

Kosovski predsjednik, koji je na tu dužnost prisegnuo prošle godine u travnju, zahvalio je hrvatskoj kolegici po dužnosti zato što je bila na njegovoj inauguraciji, ali i zato što je Hrvatska 'bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo'.

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Republiku Kosovo i ona podupire tu zemlju, kako je rekla hrvatska predsjednica, 'na putu njenih integracija ne samo u EU i NATO, već i u članstvo drugih organizacija i institucija'.

Kosovo, zemlja s 1,8 milijuna stanovnika, pretežito Albanaca muslimanske vjeroispovijesti, proglasilo je neovisnost 2008., a do danas ga je priznalo 114 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja EU-a. Među onima koje i dalje odbijaju priznati tu zemlju su, osim Srbije, Rusija i Kina, a među zemljama EU-a Grčka, Cipar, Španjolska, Rumunjska i Slovačka.

Hrvatska će nastaviti podupirati Kosovo i kad je riječ o ulasku u A5, inicijativu za političko-sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi, a i pri transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u kosovske oružane snage, najavila je Grabar Kitarović, dodajući da Zagreb stoji Prištini na raspolaganju i kada je riječ o daljnjoj razmjeni iskustava i znanja na putu integracija.

Iako su putem nacionalnih manjina Hrvatska i Kosovo dobro povezani, Grabar Kitarović je kazala kako bi Hrvatska voljela vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu.

'Albanska manjina s Kosova je izvrsno integrirana u hrvatsko društvo, uz saborsku predstavnicu s punim pravom glasa koju imaju. Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu, posebno u Janjevu i Letnici, gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine', naglasila je Grabar Kitarović.

Rekavši kako je posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnicu, Thaci je obećao da će se zalagati za to da predstavnik hrvatske manjine dobije mjesto u parlamentu.

Kosovski je predsjednik također zahvalio Hrvatskoj za 'potporu koju daje u snagama KFOR-a, ali i drugim međunarodnim institucijama prisutnim na Kosovu'.

Hrvatska sudjeluje u KFOR-u trenutno s 33 pripadnika, a Grabar Kitarović najavila je da će se nazočnost nešto i povećati ove godine, 'u skladu s našom željom da se stabilizira stanje na Kosovu'.

Na pitanje da komentira izjavu novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na prisezi u srijedu u Beogradu da je Kosovo nedjeljivi dio Srbije, Thaci je rekao da se radi o 'izjavi za unutarnju uporabu'.

'To nije ništa novo od Beograda. Mi smo dvije neovisne države. Predsjednik Srbije dobro zna da je Kosovo neovisna država priznata od 114 zemalja u svijetu. Mi ćemo se nastojati i dalje angažirati na priznavanju i nastaviti s dijalogom', kazao je Thaci. 'To je bila izjava za unutarnju uporabu', kazao je.

Na svečanoj sjednici Narodne skupštine u Beogradu Vučić je nad Ustavom prisegnuo da će 'sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorija Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, kao njen sastavni dio'.