STIPENDIJE UČENICIMA

Plenković s ministrima u Tehničkoj školi Čakovec: Prvih 30 milijuna kuna iz EU-a za Regionalni centar strojarstva

14.02.2020 u 19:10

Bionic
Reading

U Tehničkoj školi u Čakovcu u petak su u nazočnosti premjera Andreja Plenkovića uručeni ugovori o dodjeli nepovratnog novca iz Europske unije, tj. prvih 30 milijuna kuna, od planiranih 56 milijuna, za izgradnju i opremanje Regionalnog centra strojarstva Sjever – TŠČ sa sjedištem u toj školi.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što se na taj način velika financijska sredstva ulažu u obrazovanje, posebice u strukovno područje.

U Hrvatskoj postoji 25 strukovnih škola koje djeluju kao regionalni centri. Stalno smo ustrajni u jačanju poveznice obrazovanja i potreba u poduzetništvu i gospodarstvu. Upravo ta mogućnost da ove škole mogu dobit novu opremu, koristiti inovativne metode poučavanja, nove smještajne kapacitete za učitelje i učenike, više prakse i stalne edukacije učitelja, to je sve dodana vrijednost mjera i politika. Na to možemo bit ponosni jer su vidljivi iskoraci, rekao je premijer.

Inače, osim za školu u Čakovcu, ugovori su dodijeljeni i za Medicinsku školu u Bjelovaru i Medicinsku školu u Varaždinu, za rekonstrukciju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 166 milijuna kuna.

Osim ugovora za centre kompetentnosti, uručeno je i 186 stipendija učenicima Tehničke škole, Graditeljske škole i Gospodarske škole u Čakovcu.

Na dodjeli stipendija Plenković je istaknuo kako je u samo nekoliko godina učinjen golem pomak i napredak u broju stipendija i njihovim iznosima.

"Kada gledate broj učeničkih stipendija koji je bio dodijeljen u školskoj godini 2014./2015., bilo ih je 291 u iznosu od 1,7 milijuna kuna. U školskoj godini 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija i 26,7 milijuna kuna. To je velik iskorak", istaknuo je Plenković.

Divjak: Regionalni centri kompetentnosti samo su jedan dio reforme strukovnog obrazovanja

Uz premijera u Čakovcu su bili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak je rekla da je prije godinu i pol Ministarstvo donijelo odluku o osnivanju 25 centara kompetentnosti u svim hrvatskim županijama, i to iz pet prioritetnih područja." Veseli me da smo već sad došli do točke gdje potpisujemo ugovore i dodjeljujemo sredstva", rekla je te dodala da u drugom dijelu potpisivanja slijede ugovori za edukaciju, izradu novih programa te dodatno opremanje tako da svaka škola može povući do 80 milijuna kuna.

  • +6
Andrej Plenković u Čakovcu na dodjeli stipendija učenicima tehničkih škola Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Regionalni centri kompetentnosti samo su jedan dio reforme strukovnog obrazovanja, koja teče usporedno s kurikularnom reformom općeg obrazovanja. Ministrica Divjak je istaknula da se "prvi dio odnosi na reformu samih kurikuluma, a drugi je veliki projekt dualnog obrazovanja".

"U eksperimentalnim programima imamo 451 učenika, a ide se i dalje. To su programi gdje učenici uče kod poslodavca, a u manjoj mjeri u školi, i to je jedan novi model za naše strukovno obrazovanje", rekla je Divjak i dodala kako se u treći dio reforme, centre kompetentnosti, ulaže 1,3 milijarde kuna, a uz 25 škola centara vezano je još 117 škola u Hrvatskoj.

Ministar Horvat podsjetio je na dodjelu stipendija prije tri i pol godine, kada se krenulo sa 189 stipendija, dvostruko manje nego danas, a financirale su se isključivo iz državnog proračuna. Istaknuo je da je danas situacija bitno drugačija uz više od 4200 pripremljenih ugovora s iznosom od 18 tisuća kuna. Naveo je da ulaganje u području obrazovanja iznosi više od milijardu kuna.

"Ovo nije projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, nije projekt Ministarstva rada, nije projekt Ministarstva fondova EU. Ovo je sinergijski efekt institucija Vlade RH, i to prijateljstvo i ta sinergija dovela nas je do toga da mi danas znamo da će u ovu i sljedeću školsku godinu u ovaj projekt iz strukturnih fondova EU biti investirano 250 milijuna kuna, rekao je Horvat.

Ministar Aladrović je rekao kako će ta ulaganja omogućiti učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja kvalitetno učenje uz rad. Najavio je i financijska sredstava koja bi trebala unaprijediti rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Kako bi djeci s teškoćama u razvoju osigurali mogućnost školovanja, kroz treću fazu natječaja za pomoćnike u nastavi, osiguran je iznos od više od 300 milijuna kuna kako bi se osiguralo zapošljavanje 2600 pomoćnika u nastavi - pojasnio je Aladrović.

Zadovljan dodijeljenim ugovorom za Tehničku školu u Čakovcu je ravnatelj Dražen Blažeka, no, kako je istakno, dodijeljena sredstva moraju i opravdati te je istaknuo problem manjka kvalitetnog kadra. Ono što mene posebno interesa je tko će u tim novoobnovljenim prostorima raditi. U svim strukovni školama veliki je problem nedostatak kvalitetnih kadrova, istaknuo je ravnatelj Blažek.