završen eksperiment

Još jedan fijasko u obrazovanju: Nakon sedam godina ukidaju se strukovne gimnazije, iz Ministarstva objašnjavaju zašto

21.02.2019 u 17:40

Bionic
Reading

Upis u strukovne gimnazije od sljedeće školske godine više neće biti moguć. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je nakon sedam godina ukinuti ovaj eksperimentalni program, koji je završilo ukupno 738 učenika, jer se pokazao neučinkovitim

Kako doznajemo iz Ministarstva, odluka je donesena na temelju mišljenja Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala iz prošle godine, u kojem navode kako smatraju da programi strukovnih gimnazija nemaju opravdanost za uvođenje u redovit sustav srednjoškolskog obrazovanja jer im svrha i koncept nisu jasno definirani te ne prepoznaju njihov doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu, posebice u kontekstu strukovnog obrazovanja.

Zatim, članovi Vijeća za strukovno obrazovanje usuglasili su se u mišljenju kako strukovne gimnazije nisu učinkovite za sustav strukovnog obrazovanja te smatraju kako od školske godine 2019./2020. strukovnim školama više ne treba odobriti upis u I. razred eksperimentalnih programa strukovnih gimnazija.

Strukovne gimnazije neka su vrsta mješavine između gimnazija i strukovnih srednjih škola, a uz općeobrazovne predmete dodani su strukovni predmeti usko vezani za određeno područje. Na kraju obrazovanja učenici polažu državnu maturu.

Eksperimentalni program započeo je 2012./2013. godine programom tehničke, ekonomske i turističke gimnazije, godinu poslije uvedena je gimnazija održivog razvoja, a dvije godine kasnije zdravstvena gimnazija.

Broj strukovnih škola koje su uvele ove programe s vremenom je porastao na desetak, pa je do sada ekonomsku gimnaziju završilo 220 učenika, tehničku 231 učenik, turističku 234 učenika, a gimnaziju održivog razvoja 53 učenika.

Zanimljiva je činjenica da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja još školske godine 2015./2016. proveo istraživanje i vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe programa strukovnih gimnazija te ih ocijenio manjkavim u gotovo svim aspektima programa i predložio u ponekim programima i značajnu doradu.

Te iste godine Povjerenstvo za utvrđivanje izvodljivosti programa, imenovano odlukom ministra, utvrđivalo je izvodljivost nekoliko programa strukovnih gimnazija.

  • +10
Ministrica Blaženka Divjak obišla STEM Games 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Povjerenstvo je o utvrđenom sastavilo izvješće te donijelo zaključak kako su programi strukovnih gimnazija relevantni za nastavak obrazovanja, što se i očekuje od gimnazijskih programa, ali ne i za uključivanje u tržište rada s obzirom na to da se procjenjuje kako se njima ne stječe dovoljno posebnih strukovnih kompetencija za rad', navode iz Ministarstva.

Slijedom svega navedenog, kako objašnjavaju iz Ministarstva, donesena je odluka kako se od školske godine 2019./2020. neće planirati upis u I. razred eksperimentalnih programa strukovnih gimnazija te kako škole mogu, umjesto planiranja upisa eksperimentalnog programa strukovne gimnazije, planirati upis u neki od programa obrazovanja/strukovnih kurikuluma ili u neki od postojećih programa gimnazije.

Učenici koji trenutno pohađaju navedene programe imaju pravo i završiti svoje srednje obrazovanje prema programu koji su upisali.

Popis škola u kojima se izvodio program strukovnih gimnazija

  • Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu (turistička gimnazija)
  • Tehnička škola Zagreb (tehnička gimnazija)
  • Gospodarska škola Varaždin (ekonomska i turistička gimnazija)
  • Elektrostrojarska škola Varaždin (tehnička gimnazija)
  • Medicinska škola Varaždin (zdravstvena gimnazija)
  • Tehnička škola Čakovec (tehnička gimnazija)
  • Ekonomska i trgovačka škola Čakovec (ekonomska gimnazija)
  • Medicinska škola Osijek (zdravstvena gimnazija)
  • Srednja strukovna škola Vinkovci (turistička gimnazija)
  • Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci (tehnička gimnazija)
  • Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar (zdravstvena gimnazija)
  • Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split (gimnazija održivog razvoja)
  • Ekonomsko-birotehnička škola Split (ekonomska gimnazija)
  • Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik (ekonomska gimnazija)
  • Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik (turistička gimnazija)