OSVRT NA PROTIVNIKE

Plenković: Puljak ima diktatorske manire, Milanović je protuha, a Grmoja politička sitnež

09.04.2024 u 17:49

Bionic
Reading

Prilikom posjeta zagrebačkoj općini Pešćenica izjavu je dao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković

Za optužbe koje je predsjednik Republike iznio na račun ministra Olega Butkovića, premijer je rekao kako misli da je najprije pitanje kakvo je to ponašanje nekoga tko je još samo formalno predsjednik Republike.

Upitan vidi li Butkovića kao stranačkog oponenta nakon izbora, Plenković je rekao da se Milanović "očito svaki dan budi pa lupeta bez veze, ide kao nekakva protuha po Hrvatskoj, umjesto da se drži zakonskih ovlasti.

Smatra da bi se Milanović trebao baviti Merzel, Kovačevićem i njegovim jatacima te onima koji ga podržavaju u kršenju Ustava.

Premjer je za Milanovića rekao da je prestao biti predsjednik Republike čim se pojavio na Glavnom odboru SDP-a jer je stao na stranu jedne stranke, krši sve ustavne propise, temeljna načela ustavnog poretka, zakone i prijeti kaznenim progonom.

"Pravo pitanje je kako može netko takav biti na odgovornoj dužnosti u Hrvatskoj čija je bilnaca bila nula dok je bio premijer", rekao je.

Ocijenio je da su u četiri i pol godine od predsjednika vidjeli samo primitivizam, snižavanje političke kulture, govor mržnje i optužbe u kojima govori da bi instrumentalizirao tijela kaznenog progona.

"Za razliku od njega, naša je politika borba protiv korupcije, snaga i neovisnost, nepristranost i zakonito djelovanje pravosudnih institucija. I to su dva svijeta, ne dvije Hrvatske, tu se ništa ne može uopće niti usporediti", rekao je premijer.

  • +3
Andrej Plenković u Kozari Boku Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ustvrdio je da je je "sramota za Hrvatsku da imamo takvo neustavno uplitanje u proces parlamentarnih izbora, onoga "koji je uskoro i bivši predsjednik".

Premijer je naglasio da je njegova Vlada izvukla rejting iz smeća, gdje ga je Milanović ostavio 2016., te da se potvrda njihovog odgovornog upravljanja vidjela i prilikom izdanja narodne državne obveznice.

Čelnik HDZ-a rekao je da će stranka večeras predati financijsko izvješće po kojem su u kampanji potrošili nešto više od 900 tisuća eura, a on je donirao 3900 eura, maksimalno koliko može fizička osoba.

Odgovorio je da će u Splitu biti održan veliki skup na Rivi, na dijelu na kojem upravlja Lučka uprava, a ne Grad Split koji im je zabranio skup.

Ustvrdio je da je riječ o autoritarnim i diktatorskim manirima koji stavljaju najvažniju stranku u nepovoljni položaj, dodavši da ništa drugo ne očekuje od splitskog gradonačelnika.