unatoč strožem zakonu

Plenković o ubojstvu žena: Stopostotnog jamstva nema, uvijek postoje kreteni

06.04.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Zagrebu je, na konferenciji za medije, komentirao aktualne događaje

Prvo je rekao da je od građana s kojima se družio dobio povratne informacije te da želi da oni na izborima naprave dobar izbor.

'Želimo da građani na izborima naprave odabir između politike koja jamči stabilnost i program koji se može nositi s krizama', rekao je Plenković, prenosi N1.

'Što se tiče nepovoljne demografske slike, ona je u silaznoj putanji od 1950. S demografskim se problemom suočavaju brojne države, napravljene su studije, imamo dvije vrste trendova – starenje populacije i prelazak iz ruralne u urbane dijelove kao i iz manje razvjenih članica u bolje razvijene. Ubrzali smo prosječni razvoj. Proces potrage za radnom snagom bit će strukturiran i organiziran', kaže premijer. Komentirao je i poruke koje su razmijenjivali ministar prometa Oleg Butković i bivša državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Plesić (tada Rimac).

  • +5
Andrej Plenković na Bundeku Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Butković je sam odgovorio. Opet imamo situaciju da netko prigodno vadi poruke, ako su uopće autentično, protuzakonito ih daje novinarima, onda mi to moramo komentirati. To sve ima policija i DORH i ako nisu ništa poduzeli pet godina, znači da onda to ne predstavlja ništa', rekao je Plenković.

Vezano za dva slučaja ubojstva žena u petak i nasilje nad ženama, premijer je rekao da se Istanbulska konvencija provodi te da su postroženi zakoni.

  • +17
Andrej Plenković na Cvjetnom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurić

'Uveli smo kazneno djelo femicida. Povećali smo i kazne za silovanje. Ovo djelo ima obilježja teškog ubojstva žene baš zato što je žena. Jedna smo od samo četiri članice EU-a koje imaju regulirano to kazneno djelo. Što god napravili, uvijek postoji divljak, nasilnik koji učini ovakva brutalna kaznena djela što je za najgoru osudu. Što su kazne više, što će sud to strože primjenjivati, to će politika djelovati odvraćajuće kako treba. Stopostotnog jamstva nema, uvijek postoje kreteni. SDP-ova vlada se nije usudila ratificirati Istanbulsku konvenciju. Ljevica je u deficitu kad je u pitanju zaštite žena', tvrdi Plenković. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin optužio je HDZ da im je ukrao program o mirovinama.

'Oni nas ne zanimaju, on je abdicirao na mjesto predsjednika SDP-a. Odmah je morao dati ostavku', kaže Plenković, a u nastavku je komentirao poruke predsjednika RH Zorana Milanovića bivšem načelniku Glavnog stožera, umirovljenom generalu Josipu Luciću.

  • +11
Josip Lucić Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

'Milanović je brutalno izvrijeđao načelnika Glavnog stožera, bivšeg generala Lucića koji više nije vojna osoba. Milanović je prešutio nabavku avioni i sad je još jednom ponizio Hranja, shvatili smo da je besmisleno sastajati se s njim. Da su komentatori bili na zadnjem službenom sastanku, s takvim sugovornikom se 500 godina ne bi pozdravili. Zlorabio je Hranja kad ga je vukao u Slovensku u vrijeme mjera protiv covida, kršio je mjere odlazeći u bužu svom frendu Kovačeviću. Kako da je baš otišao u bužu gdje je brojač novca? Mi smo tad šutjeli da ne kompromitiramo načelnika gdje ga je ovaj odvukao. Mislim da je Hranj pogriješio. Ako nije politički angažiran, neka se ne miješa. General Lucić je čovjek s dostojanstvom iza kojeg stojimo, a Milanović krši Ustav, snižava kulturu, vrijeđa, bljuje najgore vrste uvreda… Čovjek s kojim nitko racionalan zna da se ne može surađivati. Onaj tko podržava kršitelja Ustava, taj isto krši Ustav. On nama nešto predbacuje, a protuzakonito je predlagao gđu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda… Mi koji nismo s njim u rodu, ne moramo i nećemo to trpjeti. Kukavica je, nije dao ostavku. Da je dao ostavku, imao bih se s kim natjecati', rekao je Plenković.