sjednica vlade

Plenković: Predlažemo Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Jednoglasno!

25.01.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Nakon što su resorni ministri Ivan Malenica i Marin Piletić predstavili uredbe o koeficijentima za državnu te javne službe, započela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru rekao je da je ova reforma imala tri stadija: lipanjski predujam povećanja plaća za navedene djelatnike, potom donošenje novog zakona o plaćama koji je stupio na snagu 1. siječnja i trenutna faza - priprema i usvajanje uredbi koje se tiču koeficijenata za državne i javne službe

Premijer je kazao da se niti jedna prethodna Vlada vlada nije upustila u ovakvo reformiranje pkaća, te je ovo nadogradnja svega onoga što je Vlada učinila kako bi povećala kupovnu moć hrvatskih građana.

Po pitanju rasta plaća, prosječna je plaća u studenom dosegnula 1208 eura, a od 2016. do sada prosječna neto plaća porasla je za 61 posto. Među ciljevima aktualne reforme u državnim i javnim službama je i najniža plaća od 1000 eura za zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. Cilj ove reforme je približno jednaka plaća za približno jednak rad, manji broj radnih mjesta i rast plaća svima, rekao je Plenković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Premijer se osvrnuo i na neke druge aktivnosti Vlade. Govoreći o obljetnici akcije Maslenica, rekao je da su tamo bili ministri Tomo Medved, Šime Erlić i Ivan Anušić. Potom, početkom tjedna premijer je bio u Sarajevu s najvišim europskim dužnosnicima u cilju otvaranja pregovora za članstvo u EU. 'Hrvatska je najveći i najglasniji zagovaratelj europskog puta BiH', podsjetio je, dodajući da se nastojalo potaknuti institucije BiH na nužne reforme.

Hrvatsku je posjetio nizozemski premijer Mark Rutte, što pridonosi jačanju bilateralnih veza. Održan je u Koprivnici sastanak vezan za projekt Sjever, s nizom kvalitetnih i ogromnih projekata, uz veliki zamah investicija. Jutros je pak otvoreno podzemno skladište plina u Grubišnom polju, kao drugo u Hrvatskoj što je važno za energetsku sigurnost zemlje. Dobra je vijest i to što je Europska komisija dostavila uplatu od 585 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost za financiranje niza projekata.

Plenković o Turudiću: 'Istaknuti hrvatski sudac s velikim iskustvom'

Jučer je održan i sastanak povjerenstva Vlade za budućeg glavnog državnog odvjetnika. Taj proces traje već dva mjeseca i uključuje četiri kandidata. Nakon razgovora s kandidatima, jednoglasno je odlučeno da Vlada za tu funkciju predloži suca Visokog kazenog suda Ivana Turudića, obznanio je Plenković.

'Na temelju programa, razgovora i onoga što smo jučer mogli čuti od kandidata, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da Vlada danas predloži gospodina Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika. Mi ćemo tu odluku donijeti danas na zatvorenoj sjednici Vlade i uputiti ovaj prijedlog u Hrvatski Sabor', rekao je Plenković, dodajući da je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu.

'Ponavljam, jednoglasno svi članovi ovog Povjerenstva su procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji, da je imao najuvjerljivije argumente u razgovoru s Povjerenstvom u pogledu funkcioniranje Državnog odvjetništva', rekao je Plenković.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, između ostalog, nalaze se izmjene Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, kao i odluka o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike ostvarenih iz rada i po osnovi rada temeljem granskih kolektivnih ugovora.