politička potpora

Plenković pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore: Želim da Dragan ostvari pobjednički rezultat

04.10.2018 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u četvrtak u Mostaru Hrvate u Bosni i Hercegovini da se masovno odazovu na nedjeljne opće izbore, te je izrazio očekivanje kako će na njima predsjednik sestrinske stranke HDZ-a BiH Dragan Čović ostvariti pobjednički rezultat

"Posebno nam je bitno da kroz ove izbore i hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan iskoristi svoje biračko pravo i na tim izborima sudjeluje u što većem broju. Siguran sam da će na taj način najbolje pridonijeti onome što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika. Zbog toga očekujemo uspjeh i jedan veliki odziv birača na izbore", rekao je Plenković novinarima nakon susreta u HDZ-u BiH dvaju stranačkih izaslanstava.

Istaknuo je kako je od ključne važnost da se osigura izbor legitimnih političkih predstavnika i izrazio potporu Čoviću.

"Poruka koju sam došao uputiti Draganu je poruka političke potpore, prijateljstva i suradnje, te želje da na izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat", dodao je.

Upitan o poruci koju je uputio poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović kako nije dobro da pojedini narodi biraju predstavnike drugima, rekao je kako se radi o "mudroj i ispravnoj" poruci.

  • +4
Dragan Čović Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

"Zato vjerujem da će svi na ovim izborima glasovati ono što im omogućuje postojeći izborni sustav i da će to načelo Daytonsko-pariškog ustava BiH i načelo konstitutivnosti biti reflektirano i u samom procesu glasovanja. To je dobro za funkcionalnost, koheziju svih institucija u BiH, za njezinu budućnost i za njezinu, možemo slobodno reći pravedno funkcioniranje", pojasnio je Plenković.

Čović je istaknuo kako je ova stranka vodila pozitivnu kampanju te očekuje pobjedu na nedjeljnim izborima.

"Vjerujem da ćemo 8. listopada, kada svi prepoznaju rezultate izbora, imati legitimno predstavljanje, kako kod Hrvata, jednako tako kod Bošnjaka i Srba i da ćemo vrlo brzo stvoriti mogućnost da se sjedno partnerstvo", rekao je Čović.

Plenković i Čović zajedno su u Mostaru položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim pripadnicima III. Cimske bojne HVO-a u Mostaru, te će sudjelovati na završnom predizbornom skupu HDZ-a BiH u Mostaru.