niski udarci

U prljavoj kampanji u BiH pljušte uvrede: 'Ustaška unuka, dezerter, suradnik Udbe koji je izdao vlastitog oca...'

18.09.2018 u 22:14

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u punom je jeku nikad prljavija predizborna kampanja u kojoj se ne biraju sredstva kako bi se diskvalificirali politički protivnici na najnižoj razini, a ne nedostaje ni bizarnosti. Očito je da kod tamošnjih političara diskvalifikacije na nacionalnoj i etničkoj razini kod birača imaju najbolju prolaznost pa prokušan recept forsiraju i u kampanji za izbore koji će se održati 7. listopada

Tako je u Republici Srpskoj predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica protukandidatkinju za predsjednicu toga entiteta Željku Cvijanović označio kao neprikladnu za obnašanje spomenute funkcije jer joj je djed bio 'ustaša koji je palio srpska sela u okolici Dervente'.

'Zar jedna ustaška unuka može voditi srpski narod?, poručio je sljedbenicima Govedarica, čelnik stranke koju je osnovao ratni zločinac Radovan Karadžić. Žestoko je uzvratila i sama Cvijanović, kandidatkinja Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nazivajući Govedaricu dezerterom koji u ratu nije bio u Bosni i Hercegovini.

'Nisam dezerter, iako sam žensko, a Vukota jest dezerter, iako je muško', kazala je Cvijanović, spočitavši Govedarici da je proveo rat u Novom Sadu. U utorak se ponovno osvrnula na napade iz SDS-a kazavši da su njihove priče o ustaštvu i o tome kako je rušila bošnjačku kuću, pa gradila svoju, te o tome kako joj je svekrva muslimanka - za gađenje.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji se na ovim izborima kandidira za člana Predsjedništva BiH, optužuje Mladena Ivanića, aktualnog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda koji se natječe za još jedan mandat, da po nalogu britanskih mentora ruši sve mostove koje je Republika Srpska brižljivo gradila. Tu u prvom redu misli na bliske veze s Rusijom. U Republici Srpskoj, u kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin obožavan, optužba za proturusko djelovanje ravna je veleizdaji.

'Ako je zaista zainteresiran za to da se izborni proces u Republici Srpskoj provede bez miješanja sa strane, zašto nije imenovao one koji su se ’upumpavanjem‘ velikog novca u medije i civilni sektor u Srpskoj već umiješali u izborni proces i zašto nije rekao da je misija od 40 britanskih obavještajaca, koji su došli da se umiješaju u izborni proces, nepotrebna', prisnažio je Dodik. Dan nakon te izjave Dodik je hladno dao intervju za britanski Daily Telegraph, u kojem se opet založio za nezavisnost Republike Srpske.

>>> Oni vedre i oblače u BiH: Evo što skrivaju njihove ušminkane imovinske kartice

>>> Tko je Željko Komšić, crvena krpa za Hrvate u BiH

>>> Sve afere u koje su upleteni Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija

Željko Komšić ponovno se kandidirao za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda te iz svih oružja udara na aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, tvrdeći da podupire NDH te radi na podjeli Bosne i Hercegovine. Štoviše, Komšić tvrdi da su izbori svojevrstan referendum između koncepta građanske BiH, koju on želi, te koncepta Herceg-Bosne, koji služi razbijanju jedinstvene BiH, za što se zalaže Čović. Komšić, naravno, do mjesta u Predsjedništvu BiH namijenjenog Hrvatima planira doći glasovima Bošnjaka.

Optužbama na račun Hrvatske pridružili su se i u SDP-u BiH, odakle našu zemlju optužuju da pokušava utjecati na rezultate izbora u BiH. Denis Bećirović, kandidat SDP-a BiH za Predsjedništvo iz redova bošnjačkog naroda, poručio je da Hrvatska opet postaje država desničarskog HDZ-a, a ne njenih građana, kao što je to bio slučaj i krajem prošlog stoljeća. Tvrdi da se Hrvatska stalno agresivno miješa u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine te je zavapio za hitnom intervencijom odgovornih.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva rasplamsao se unutarbošnjački politički obračun na desnici između čelnika SDA-e Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i vlasnika Dnevnog avaza.

Iz Izetbegovićeva kruga Radončića pokušavaju diskreditirati na način da ga prikažu kao produženu ruku Milorada Dodika i Dragana Čovića u bošnjačkom korpusu, odnosno sastavnim dijelom 'srpsko-hrvatske agresije na BiH'. S druge strane je u medije plasirana informacija, koju je naravno prenio Avaz, prema kojoj je Bakir Izetbegović bio suradnik Udbe u vrijeme dok je njegov otac Alija Izetbegović bio u zatvoru zbog islamskog radikalizma, što sugerira da je zapravo izdao vlastitog oca.

  • +7
Željko Komšić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tako je recimo u ponedjeljak Radončić obišao Donji Vakuf, Jajce i Vitez, odakle je poručio da je Alija Izetbegović ostavio iza sebe snažan politički faktor, a njegov nesposobni sin je spletkama i svađama rastjerao uspješne ljude i devastirao bošnjački politički faktor. Istovremeno je iz SDA-e stiglo priopćenje u kojem su poručili Radončiću da je rat proveo u kantini kuhajući kavu, a poslije je radio samo u svoju korist, na štetu bošnjačkog naroda.

U hrvatskom etničkom korpusu u BiH, koji je najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda, usmjereni su na homogenizaciju biračkog tijela uz koncept Hrvatskog narodnog sabora koji je osmislio HDZ BiH. Glavne poruke hrvatskih dužnosnika svode se na ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u BiH i protiv koncepta unitarizacije te pozivaju Bošnjake da ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti.

'Izjave pojedinih bošnjačkih političara koji kao ključni problem spominju Dragana Čovića, Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH imaju sve više elemenata patološke fašistoidne mržnje prema jednom narodu i njegovim političkim predstavnicima', rekao je predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Glavni razlog njihovih napada Ljubić vidi u unitarističkoj ideološkoj i političkoj agendi, kao i nedostatku političke zrelosti i političke kulture. 'To su krajnje neodgovorne i populističko-šovinističke poruke te politike koje ne odgovaraju ni činjenicama ni istini, niti doprinose popravljanju odnosa, jačanju povjerenja i izgradnji BiH', smatra Ljubić.

Kampanja u Bosni i Hercegovini ne može proći ni bez bizarnosti. Tako se Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, koja se na listi SDA-e kandidirala za zastupnicu u Parlamentu BiH, reklamira na bocama vode dok su mještani Podgore kod Breze u srednjoj Bosni izvjesili transparent na kojem su poručili pripadnicima svih stranaka da nisu dobrodošli u njihovom mjestu jer ove godine ne žele slušati 'laži koje slušaju godinama'.