štrajk u pravosuđu

Plenković pisao Dobroniću: 'Ne možemo pristati na povećanje neto plaća za 400 eura'

20.07.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je u četvrtak predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića na suradnju i nastavak dijaloga, odgovorivši na njegovo pismo u kojem je Dobronić upozorio na problem štrajka sudskih službenika i namještenika, koji traje već sedam tjedana.

"Neovisno o koncepcijskim razlikama u pogledu pojedinih aspekata funkcioniranja pravosuđa, pozivam Vas na nastavak dijaloga i suradnje u okviru Ustava i zakona i sukladno nadležnostima svake grane vlasti", stoji u premijerovom pismu predsjedniku Vrhovnog suda koji je nedavno izjavio da premijer ne odgovara na njegove pozive.

Ne možemo pristati na prebacivanje odgovornosti za nefunkcioniranje sudbene vlasti i poremećaj u radu sudova na Vladu, piše premijer koji na štrajk u pravosuđu gleda kao na spor između sindikata i Vlade.

"Štrajku pristupamo na način da objektivno sagledavamo ono što je do sada učinjeno za zaposlenike na sudovima i državnim odvjetništvima. Radimo na daljnjem poboljšanju njihovog materijalnog statusa, vodeći računa o realnim financijskim mogućnostima države, ali i položaju svih zaposlenika u državnoj upravi", naglasio je.

Međutim, Vlada ne može pristati na povećanje neto plaća za 400 eura svim zaposlenicima u pravosuđu, kao što to traži Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jer, ako bi to učinila prije donošenja novog Zakona o plaćama, time bi "pristala bi na stvaranje novih nerazmjera, nelogičnosti i nepravdi unutar sustava plaća koje se osiguravaju iz državnog proračuna", ističe Plenković.

Premijer je u pismu naveo i da je prosječna plaća službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti, u mandatu njegove Vlade porasla za više od 64 posto - u neto iznosima, prosječna plaća je s 561 eura u listopadu 2016. godine došla na 904 eura u lipnju ove godine, a uz to koeficijenti složenosti poslova promijenjeni su četiri puta u posljednje četiri godine.

"Kada je riječ o pojedinim kategorijama službenika i namještenika, plaća administrativnog referenta u navedenom je razdoblju povećana s 495 na 843 eura, sudskog upisničara s 496 na 808 eura, a zemljišnoknjižnog referenta s 554 eura na 840 eura", navodi premijer koji napominje da su plaće administrativnog referenta na sudovima sada veće nego od njihovih kolega u Ministarstvu pravosuđa i u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Obraćanje Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Uz to, 6.316 službenika i namještenika od lipnja dobiva maksimalni dodatak na plaću u iznosu od 100 eura neto, a nakon što Zakon o plaćama u državnim i javnim službama stupi na snagu, plaće će im narasti za dodatnih 10 do 15 posto, ističe Plenković.

Predsjednik Vlade demantirao je Dobronićeve izjave prema kojima službenici zbog malih plaća u pravosudnim tijelima odlaze na radna mjesta u druga tijela državne uprave te tvrdi da je odljev radne snage jednako primjetan u tijelima državne uprave kao što je primjetan u pravosudnim tijelima.

Premijer se ne slaže ni i s ocjenama o nedostatku ulaganja u infrastrukturu, jer će se, naveo je, do kraja 2024. godine uložiti dodatnih 22 milijuna eura u nadogradnju sustava e-Spis, uvođenje tonskog snimanja i u portal za javnu objavu svih sudskih odluka. Uz to, tu je i rekonstrukcija zgrade nove zagrebačke gruntovnice, za koju kaže da je riječ o najvažnija pravosudnoj investicija u glavnom gradu posljednjih desetak godina.