NASTAVAK agonije

Malenica: Dobronić politizira; pozivam štrajkaše da se vrate na posao!

17.07.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je današnje najave štrajkaša u pravosuđu da će prekinuti rad i na hitnim slučajevima, te obavljati samo one nužne. Pozvao ih je da se vrate na svoja radna mjesta i prihvate ponudu Vlade, te da u predstojećem razdoblju zajedno rade na povećanju plaća svim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima

Ponovio je što je Vlada dosad napravila za djelatnike u pravosuđu, uključujući povećanje plaće. 'Od 2016. do danas povećanje je 64 posto', poručio je, dodajući da se to odnosi na nekih 7300 djelatnika.

On kaže da je Vlada kontuirano vodila brigu o službenicima i namještenicima u pravosuđu, a svjesni su da su za pojedine plaće i dalje male. Upravo zato ide se u sustav novih uredbi.

Na zadnjem sastanku Ministarstvo je predložilo sporazum o povećanju plaća 'u drugom koraku', a neto plaća bila bi oko 1000 eura. 'Ovo smo ponudili sindikatu, rekli da je to naše viđenje početkom sljedeće godine, kad se uredba donese', kaže Malenica, iznoseći i koliko bi rasli koeficijenti za pojedina radna mjesta.

'S obzirom da postoje pravila planiranja proračuna, naš prijedlog je bio da to bude početkom sljedeće godine. S druge strane, imamo kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe da se nedovoljno ulaže u pravosuđe. Osigurali smo 300 milijuna eura za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu', kazao je, zaključujući da su vrata ministarstva i dalje otvorena za nove sastanke o unaprjeđenju sustava.

Njegov osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić 'ipak ušao u politizaciju teme, što ne doprinosi rješavanju situacije'. Proteklog tjedna ministar je, kaže, razgovarao s njegovom zamjenicom, jer je predsjednik suda bio zauzet.

'Politikanstvo i prozivke nikome ne donose dobro. Nismo spremni pristati na ultimatume, nego konstruktivno razgovarati', kazao je.

  • +8
Izjava Ive Šušković nakon sastanka sindikalnih povjerenika SDLSN o štrajku Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

'Otvorit ćemo ponovno razgovore s predstavnicima sindikata. Naravno, i sam razgovor koji će predsjednik Vrhovnog suda i glavna državna odvjetnica bit će doprinos rješavanju', smatra Malenica. Ako prema Vladi dođe upit Europske komisije, predočit će im se svi podaci, najavio je Malenica.

Komentirajući zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom Sabora, kaže da oporba traži svoj prostor na političkoj sceni. 'Nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora', smatra.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Podsjetimo, štrajkaši u pravosuđu usuglasili su se da će prestati obavljati hitne poslove te obavljati samo one nužne, o čemu će danas razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom, najavila je šefica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković u ponedjeljak.

"Članstvo i štrajkaši su raspoloženi, s obzirom na to da do dogovora s Vladom o povećanju plaća još uvijek nije došlo, obustaviti i rad na hitnim postupcima, vodeći računa da se nužni poslovi koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost pučanstva nastavljaju dalje obavljati", rekla je Šušković na konferenciji za medije nakon sastanka svih sindikalnih povjerenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.