premijer o reperkusijama

Plenković otkrio o čemu je nakon presude u Haagu razgovarao s predsjednicom države

01.12.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Vlade u Osijeku kako se zbog svih mogućih reperkusija haške presude u četvrtak neformalno sastao s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te da će večeras o tome razgovarati i s političkim liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem

'U neformalnom ozračju jučer sam se sastao s predsjednicom RH i predsjednikom Sabora kako bismo razgovarali o mogućim reperkusijama presude Suda u Haagu.

Razgovarali smo i o tome kako je presuda prihvaćena kod Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini i u njihovom političkom vodstvu', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

  • +6
U Osijeku održana sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na pitanje hoće li Vlada tražiti analizu kako bi se utvrdilo je li bivši predsjednik Stjepan Mesić govorio istinu kada je svjedočio u Haagu, Plenković je poručio kako najprije želi s predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem 'temeljito analizirati situaciju' koja je nastala nakon izricanja pravomoćne presude šestorici Hrvata za zločine počinjene u susjednoj državi.

Vezano uz konačnu odluku o odabiru ponuđača od kojeg će Hrvatska kupiti eskadrilu borbenih zrakoplova, a koja se uskoro očekuje, Plenković je ponovio kako je njegova vlada još na početku mandata s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović donijela političku odluku o modernizaciji ratnog zrakoplovstva.

'Proces evaluacije (pristiglih ponuda) je okončan, sada slijedi analiza na odgovarajućim tijelima Vlade', rekao je premijer.

Komentirao je i kašnjenje imenovanja Posebnog stručnog povjerenstva. 'Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u Bruxellesu. Predstoji još usuglašavanje oko nekih detalja', rekao je.

Premijera su novinari pitali može li potvrditi da će Krešimir Macan, stručnjak za (političku) komunikaciju, biti angažiran kao njegov savjetnik za komunikaciju s medijima i javnošću.

'Kada budu donesene odluke o tome, izvijestit ćemo vas', rekao je premijer Andrej Plenković.