VESNA ALABURIĆ

Odvjetnica: Postoji samo jedan način da se revidira haška presuda

01.12.2017 u 11:43

Bionic
Reading

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja je pred sudom u Haagu branila Milivoja Petkovića kazala je da postoji samo jedan način da se revidira drugostupanjska presuda bosanskohercegovačkoj šestorci

'To je revizijski postupak ako saznate neke nove činjenice ili dokaze, ali oni moraju biti od takvog značenja da mogu dovesti do drugačije presude. Ja ovog trenutka ne vidim mogućnost uspješne revizije', kazala je Alaburić za N1.

Komentiravši samoubojstvo Slobodana Praljka, kazala je da je 'potpuno nevjerojatno neshvatljivo kako je moguće da je general Praljak mogao pronijeti bočicu s otrovom u sudnicu jer optuženici prolaze kroz rigorozne kontrole.

Na pitanje kako su Praljkovi suokrivljenici primili presudu, kaže: 'Svi su jako teško to podnijeli jer su bili optimistični i jer smo vjerovali da smo dokazali da sve što se događalo nije bilo posljedica zločinačkog plana. Nažalost, nismo uspjeli. Moje mišljenje je da je žalbeno vijeće išlo linijom manjeg otpora. Potvrditi prvostupanjsku odluku je jednostavnije nego obrazlagati povećanje ili smanjenje kazne'.

Kazala je da ju nije iznenadila potvrda teze o udruženom zločinačkom pothvatu. 'Cijelo vrijeme suđenje je i vođeno tako da se nije utvrđivalo što je svaki od naših klijenata radio u konkretno vrijeme. Nije se vodio postupak na individualiziranoj razini nego se cijelo vrijeme govorilo: 'Zločini su počinjeni, vi ste dio političkog establishmenta, ergo: vi ste odgovorni.', poručila je Alaburić.

Optuženici u slučaju Herceg-Bosna Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

U ovu optužnicu i presudu ugrađene su ranije teze iz slučaja Blaškić na koju se Blaškićeva obrana nije žalila.'U prijašnjim predmetima Blaškiću, Kordiću i Naletiliću, je utvrđeno da je HDZ BIH nastao kao ogranak HDZ-a Hrvatske, da je Tuđman opetovano spominjao povijesne granice Hrvatske. Što se međunarodnog sukoba tiče, sud je utvrdio da je HVO bio agent Hrvatske na teritoriju BiH, da su pripadnici HV-a bili na teritoriju BiH, da je Hrvatska imala potpunu kontrolu na HVO-om. Blaškićeva obrana se nije žalila na međunarodni karakter sukoba. To je sve ušlo u naš predmet kao istina i mi smo morali dokazivati da to nije bilo tako…Jako se dobro sjećam što je kolega Nobilo rekao tada hrvatskoj javnosti. Svaki odvjetnik bi napravio ono što smatra da je dobro za njegovog klijenta, jednostavno želim reći da je u naš predmet ušla činjenica o međunarodnom karakteru sukoba. Optužnica je podignuta nakon što je sud prihvatio udruženi zločinački pothvat kao oblik kaznene odgovornosti. Prije toga nije bilo', tvrdi.

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Poručuje da je konstrukcija udruženog zločinačkog pothvata kreacija haškog suda. 'To je izmišljen oblik kaznene odgovornosti da bi se uhvatile najviše pozicionirane osobe u političkom establishmentu', smatra.

'Milivoj Petković je po tom obliku odgovornosti odgovoran za sva silovanja, pljačke, progone, za sve zločine koje su počinili ljudi koje on nije nikada vidio, zločine za koje nikada nije čuo i nije ih mogao spriječiti, zločine koje nije mogao kazniti kada je za njih saznao...Ne postoji nijedan jedini dokaz da je hrvatsko političko vodstvo pokušalo ostvariti neki cilj silovanjem, progonima ili bilo kakvim zločinima. Nije postojao plan počinjenja zločina. Krajnje je nepravedno smatrati Hrvatsku odgovornom za ratna događanja u BiH. Uvjerena sam da bi i ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović rekao da je Hrvatska mnogo pomogla BiH tijekom rata.