OPOMENA BRUXELLESA

Plenković: Ostojić ne nudi zadovoljavajuće opravdanje

11.12.2015 u 16:24

Bionic
Reading

HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković komentirao je za tportal izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da opomena koju je Europska komisija uputila Hrvatskoj zbog nepotpune provedbe europskog sustava azila 'nije velik problem' jer Hrvatska za svoje postupanje ima 'opravdan i argumentiran razlog'. Zbog presude Europskog suda za ljudska prava, Grčka je izuzeta iz Dublinskog sporazuma, a Ostojić tvrdi da se Hrvatsku ne može smatrati prvom zemljom ulaska u EU te da kao takva postane mjesto u koje bi se vraćali migranti. Plenković smatra da reakcija ministra Ostojića nije zadovoljavajuće opravdanje

Andrej Plenković podsjeća da se već u odgovoru europskog povjerenika Dimitrisa Avramopulosa od 2. prosinca na njegovo pisano pitanje, koje je 18. rujna uputio Europskoj komisiji u vezi s migracijskim pritiskom na Hrvatsku, ističe da su nadležna hrvatska tijela obvezna djelovati u skladu s pozitivnim europskim pravom, što uključuje i obvezu prema Uredbi EURODAC da se prikupljaju otisci prstiju podnositelja zahtjeva za azil, kao i osoba uhićenih zbog nezakonitog prelaska vanjske granice EU-a.

Od samog početka izbjegličko-migracijske krize Plenković je, navodi, govorio - kao i više dužnosnika HDZ-a - da uz ključnu ljudsku solidarnost i konkretnu pomoć izbjeglicama, Hrvatska treba poštivati nacionalno, europsko i međunarodno zakonodavstvo.

'Smatram da Hrvatska koja se priprema za pristupanje Schengenu mora biti u stanju adekvatno nadzirati svoju granicu pa je nužno ojačati operativne kapacitete kako bi se suočilo s novonastalom situacijom. Na taj način bi se moglo i kvalitetno odgovoriti na opomenu Komisije. Moguće grčko nepoštovanje propisa ne može biti izgovor, pa reakcija ministra Ostojića nije zadovoljavajuće opravdanje', ocijenio je Plenković.

HDZ-ov europarlamentarac dodaje da se ne smije zanemariti ni sigurnosni aspekt propusnih granica.

'Nakon zastrašujućih terorističkih napada u Parizu sasvim je jasno da izostanak pravilne registracije osoba koje ulaze u Hrvatsku odnosno u EU može za posljedicu imati ozbiljne rizike za sigurnost hrvatskih i europskih građana', zaključio je Plenković.

HDZ-ov europarlamentarac nije odgovorio na postavljeno pitanje slaže li se ocjenom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je Dublinski sporazum mrtav, ali je to zato učinio njegov stranački kolega u EP-u Davor Ivo Stier

'Predsjednica je u pravu. Dublinski sustav više nije adekvatan za ovu situaciju. Rješenje je potrebno naći, između ostalog, u boljem upravljanju na grčkoj granici prema Turskoj', kratko je poručio Stier.