aktualna pitanja

Plenković potvrdio da neće doći na Antikorupcijsko vijeće, objasnio što će raditi u to vrijeme

17.10.2022 u 18:58

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer da neće doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća jer u to vrijeme treba dati izvješće o radu Vlade i obratiti se Vrhovnom Vijeću Ukrajine, ali i da Vlada "ima svoju agendu"

Sutra imamo dogovoreni termin, raspravu koja će trajati nekoliko sati o aktivnostima vlade, a potom u 11 sati imamo obraćanje ukrajinskom parlamentu, kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Mi imamo svoju agendu, ako netko drugi ima svoju, neka se bavi sobom, kazao je premijer i dodao da oko aktivnosti koja se svodi na nezakonit način djelovanja Antikorupcijskog vijeća ne treba trošiti riječi niti „tim egzibicionistima davati na važnosti“.

  • +3
Dolazak na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

On je dodao da oporba sve aktivnosti Vlade nastoji prikazati kao sretanje pažnje s Ine i dodao: 'Štogod mi radili, primjerice ako bude rast oko šest posto, to se prikazuje kao naš napor da se skreće pozornost s Ine, ako sutra držimo izvješće to je sigurno skretanje pozornosti s Ine. Sve aktivnosti proteklih godina su u cilju skretanja pozornosti s Ine, a mi želimo skrenuti pozornost da je aferu u Ini otkrilo Ministarstvo financija', kazao je Plenković.

Kazao je da sutra očekuju i prijedlog za cijene plina.

“Vlada će predložiti rebalans. Vidjeli ste da smo danas donijeli uredbu bez koje bi korivo znatno poskupilo. Ministar Filipović je predstavio prijedlog o trgovini i razgovarati će s predstavnicima sektora”, rekao je premijer. “Ovo radimo kako bismo omogućili bolju situaciju za građane i poduzetnike”, dodao je.

Sindikati su danas odbili ponudu Vlade, hoće li dobiti novu?

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandžić / CROPIX

“Mi smo uspješni oko vođenja dijaloga sa sindikatima. Napravili smo ogromni iskorak u odnosu na druge vlade i sindikati to itekako znaju. Vjerujem da ćemo pronaći rješenje. Ponude koje su bile na stolu su bile dobre, a ja vjerujem da ćemo ih poboljšati”, kazao je, prenosi N1.

Rekao je da će se i on sam uključiti u razgovore, ali ne sutra. “Sada smo tek u trećem tjednu listopada i normalno je da se ti razgovori vode”, dodao je.

Sutra ima predstavljanje izvješća o radu Vlade u Saboru, a na Antikorupcijsko vijeće neće doći.

  • +4
Dragan Kovačević Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

“Trošiti riječi na te egzibicioniste bi bilo samo njima davanje na važnosti”, komentirao je Plenković navode oporbe da sve što radi je zapravo skretanje pozornosti s afere u Ini te dodao da su u fazi da konsolidiraju pozicije oko Ine.

Osvrnuo se i na Dragana Kovačevića koji ga je optužio na prošloj sjednici Antikorupcijskog vijeća.

“Oporba radi u dosluhu s Uskokovim optuženikom, nekom tko nosi keš u koferima i baca novac u Savu. Da bi što napravio? Da bi uz prezir svojih jataka, Milanovića, on napada mene i očekuje da ja napadam njega… Mi s njegovim uhićenjem i lopovštinom u Janafu nemamo ništa. On možda računa da će na vlast doći netko drugi i da kaže ajde, možda vi iz institucija progona možete biti fleksibilniji prema njemu”, rekao je.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Rekao je da nije dobro da imamo tako velik rast cijena naftnih derivata, ali ne vjeruje da će doći do nestašica. “Razgovarat će se s malim distributerima, tjedan dana je nešto što oni sigurno mogu izdržati”, rekao je.

Na pitanje o medijskim napisima o koaliciji Možemo! i HDZ-a: “Aha, to je još jedna stvar za skretanje pozornosti. Meni se čini da ovakva ekipa iz oporbe ne može spavati od nas koliko su fokusirani, a te teze da se skreće pozornost su postale smiješne. Razlika je u tome da radimo, a oni ne rade ništa”.

“Uz najbolju volju ne čitam taj članak na taj način. U tom članku je loše to što je anonimni izvor iz HDZ-a rekao da smo ideološki bliski. Lupeta bezveze”, dodao je.

“Po kojoj logici bismo mi bili s njima u koaliciji. Sjećate se lončarenja po Zagrebu? Tu su oni specijalisti. Mi se bavimo ozbiljnim reformama. Pa vi procijenite jesmo mi u koaliciji”, nadodao je temi Možemo!.

  • +13
Tomislav Tomašević na Danima hrane i tradicijskih proizvoda Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kad su napadi oporbe na Vladu zbog Ine u pitanju, kaže da se “ekstremno suzdržavaju, pristojni smo da ne odgovorimo istom mjerom radi dobrobiti građane”.

“Cijelu aferu u Ini je otkrila moja Vlada, ne policija, ne Uskok, ne DORH. Nećemo da se skreće pozornost s toga. Shvaćate logiku?”, rekao je plenković.