AFERA JANAF

Plenković o tome odakle cure informacije o istragama: Postoje tri mogućnosti - policija, DORH, sud. Pa neka odgovore

18.09.2020 u 13:51

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odgovorio je u petak na pitanja novinara o aferi Janaf, rekavši da je politika ove Vlade to da su neovisna pravosudna tijela upravo to - neovisna u svom radu. 'Nitko im ne govori što da rade, niti što da ne rade', napomenuo je Plenković, dodajući da ne postoji magična kutija kako bi se znalo što neki ljudi, članovi bilo koje stranke, rade na individualnoj razini

'Ovo je najbolji dokaz aktivne politike s nultom tolerancijom na korupciju. Ovo je jedini pravi način, a ovakvi slučajevi će djelovati preventivno', napomenuo je, dodajući da ne postoji država bez korupcije.

'Ukoliko se dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara', napomenuo je premijer u Gospiću, nakon sastanka Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Na pitanje o gradonačelniku Požege Darku Puljašiću, koji je išao na izbore unatoč tome što je imao optužnicu još u siječnju, odgovorio je da 'sve što vezano uz njega nije vezano za njegov saborski mandat'. 'Njegov proces očito ne uključuje pritvor. Slušao sam što je rekao, on se veseli postupku, da dokaže svoju neovisnost', rekao je Plenković.

Na pitanje o navodnom curenju informacija u istrazi ponovio je da policija i DORH rade svoj posao neovisno.

'A ovakve stvari rade tajno. To nije javno. To onda ne zna ni predsjednik Vlade. Da smo mi znali da će se ovo događati, mislite li da bismo prije samo tri mjeseca stavili g. Barišića na listu? Ili bi rekli, kolega, možda ne bi bilo dobro da igrate ovu utakmicu, malo pauzirajte'.

Naknadno je rekao da postoje tri mogućnosti u slučaju curenja informacija - policija, DORH, sud. 'Pa neka odgovore', kazao je Plenković.

  • +32
Gospić: Završen sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

O smjeni Kovačevića i Petekovoj donaciji

Za ivanićgradskog poduzetnika Krešu Peteka, osumnjičenog da je stvorio lanac korupcije u aferi Janaf, rekao je da nikad prije nije čuo za njegovu firmu. 'U mom mandatu oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a gospodin nije niti član HDZ-a', rekao je Plenković.

Upitan o očekivanoj smjeni Dragana Kovačevića s čela Janafa, rekao je da je da 'cijela fama' o tome je netočna. 'Samo treba čitati zakon. Sagledat ćemo ovu situaciju. Janaf kotira na burzi, država nije jedini vlasnik, sve će se zbivati u određenoj proceduri', odgovorio je.

Podsjetimo, Hrvatski sabor u petak je bez imuniteta ostavio trojicu svojih zastupnika, HDZ-ove Darka Puljašića i Dražena Barišića te SDP-ova Vinka Grgića, s tim da je za dvojicu posljednjih dao i odobrenje da ih se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf liši slobode i odredi istražni zatvor.

Te odluke bez presedana u modernom saborovanju, jer nikada u jednom danu nisu skinuti imuniteti trojici zastupnika, Sabor je donio velikom većinom glasova.

O skidanju Barišićeva zastupničkog imuniteta odlučio je sa 121 glasom 'za' i jednim suzdržanim, o Grgićevu i Puljašićevu sa 123 'za' i dva suzdržana.

Iako se nagađalo da bi proces protiv Barišića mogao ugroziti tanku HDZ-ovu saborsku većinu od 76 zastupnika, to se neće dogoditi.

Naime, sam Barišić u četvrtak poslijepodne stavio je mandat u mirovanje, nakon čega je Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici istog dana odlučilo da će ga mijenjati Mato Čičak, načelnik općine Rugvica i zastupnik u prošlom saborskom sazivu.

  • +12
Sjednica Sabora 18.9. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Barišić i Grgić, inače gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, osumnjičeni su u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, u kojoj je za financijske malverzacije osumnjičeno ukupno 13 osoba.

Skidanje njihovih imuniteta zatražio je DORH, odnosno USKOK, i to u Barišićevu slučaju zbog sumnje da je počinio kaznena djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a u Grgićevu zbog sumnje da je primio mito.

  • +2
Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Gradonačelnik Požege Puljašić vezan je uz drugu aferu, projekt dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi.

Otkriveno je, naime, kako je Grad za početak realizacije tog projekta uzeo sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Sumnja se da je to učinjeno temeljem ugovora kojega je Puljašić krivotvorio.

Istraga protiv njega počela je u studenom 2018., no optužnica mu je potvrđena 15. srpnja ove godine. Zahtjev za skidanje Puljašićeva imuniteta uputio je slavonskobrodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018.