sjednica vlade

Plenković napao Milanovića i USKOK zbog Turudića: Čekali su zadnji tren za udar na Vladu

08.02.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Nove mjere pomoći vezane uz afričku svinjsku kugu jedna su od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku spomenuo sastanak Europskog vijeća, održan prošlog tjedna, na kojem je dogovoren sedmogodišnji proračun. 'Vrlo važan politički konsenzus za potporu Ukrajini kao žrtvi agresije. Vlada je davala snažnu potporu Ukrajini i zadovoljni smo ovakvim ishodom', rekao je Plenković.

'Iskoristio sam prigodu da se osvrnem na posjet Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i mene Sarajevu', dodao je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'DZS je iznio važan podatak za inflaciju u siječnju. Ona je sada 4,1 posto, vidimo trend pada inflacije. Projekcije Ministarstva su da će se taj trend nastaviti', kazao je premijer.

'Sve je to povezano s politikom rasta plaća. Očekujemo povratnu informaciju sindikata o našem prijedlogu i o našem nacrtu uredbi. Imamo još 20-ak dana treba li se nešto popraviti', rekao je Plenković.

Za uredbe, kazao je, Vlada se vodila s tri temeljna načela. 'Prvo je da plaće rastu svima. Drugo je da se pojednostavi sustav, koji je postao vrlo složen. Treći da sustav bude što pravedniji', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na odluke Ustavnog suda vezane uz izborne jedinice i rad nedjeljom. 'Ovo je prvi put da je Zakon o trgovini izdržao test ustavnosti, što je potvrda da smo vodili računa o uravnoteženom odnosu između prava i interesa trgovaca, zaposlenika i potrošača. Konačna poruka je zaštita 200.000 radnika i radnica u trgovini', poručio je Plenković.

Plenković prozvao Milanovića, ali i USKOK

Govorio je i o izboru glavnog državnog odvjetnika, podsjetivši da je Sabor jučer sa 78 glasova izabrao Ivana Turudića. Ponovio je pritom kako je cijeli postupak izbora počeo i kako je izgledao.

'Vladino povjerenstvo je konsenzualno, s tim da sam ja zadnji rekao svoje mišljenje, odlučilo da je najbolji kandidat Turudić. Održana je onda i plenarna rasprava u Saboru. A onda smo došli u fazu tri, četiri dana prije glasanja. Dogodio se politički kontekst bez presedana, u kojem je Milanović, temeljem svoje ranije uloge premijera u dogovoru s Orsatom Miljenićem i Draganom Lozančićem - odjednom su se dosjetili da se sjećaju nekih operativnih izvješća SOA-e iz 2015. Za javnost je važno da kažem da mi je trebalo osam godina da dobijem od Milanovića i SOA-e operativna izvješća. Sada ih kao korisnik SOA-e nisam dobio nikada. Ta izvješća govore da su bili susreti između Turudića i Mamića, a ne vidite o čemu su razgovarali. Problematičan je trenutak kada se na to upozorava i detektiranje dobre namjere ili zle namjere. Netko tko je upoznat s tom informacijom trebao je odmah signalizirati kad se netko kandidirao. To se nije dogodilo, nego se politički čeka trenutak pred glasanje. Druga situacija je da su podaci iz korištenja tajnih mjera korišteni na način da su strukture države, svi koji su imali uvid u te podatke, a prije svega oni u USKOK-u, propustili signalizirati Vladi ili Saboru nešto što oni imaju pet godina. I onda, gle čuda, baš te poruke budu plasirane u jedan hrvatski medij. Detektiram dvije zle namjere - ako je nešto zaista problematično, recite na početku. Ako čekate zadnji tren, onda nije vam bitan kandidat ni transparentan proces, nego napraviti političku štetu Vladi', rekao je Plenković.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prozvao je ponovno Milanovića, Miljenića i Lozančića. 'Svu odgovornost nečinjenja i propusta htjeli bi prebaciti na nas. Neće. Ista stvar za ove koji su, po službenoj dužnosti, ako već provode izvide i dižu optužnice protiv jedne gospođe, dužni, kao netko tko dobiva plaću od države, a to je USKOK u ovom konkretnom slučaju, signalizirati svojoj hijerarhiji da postoje takve poruke ili službeno upozoriti Vladu. Nisu to napravili, nego su te informacije došle slučajno, ničim izazvano, hrabro i anonimno u jedan medij da bi se počinila politička šteta', rekao je Plenković.

'Riječ je o sucu koji nije član stranke, sudio je u mnogim osjetljivim predmetima i iz onog što je poznato, ne mogu imati sliku da je na jednoj političkoj liniji. Zato ne dvojim u neovisnost, nepristranost i zakonitost djelovanja budućeg glavnog državnog odvjetnika', kazao je premijer.

'Ovaj proces odabira, kada je riječ o aktivnostima Vlade, Sabora i DOV-a, bio je u potpunosti zakonit i transparentan. A ono što smo doživjeli u zadnjih nekoliko dana bio je pokušaj političkog udara i činjenja političke štete Vladi', zaključio je Plenković.