premijer na hrt-u

Plenković o BDP-u: ‘Ako je ovako rastao u prvom kvartalu, u drugom i trećem bit će još bolji‘

29.05.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a te je govori o obnovi, novim izbornim jedinicama, poreznoj reformi i rastu BDP-a

Premijer je u uvodu komentirao brojke u gospodarstvu.

'Mislim da je ovih 2,8 u prvom kvartalu o odnosu na prvi kvartal 2022. godine izuzetno dobar rezultat. To znači da unatoč usporavanju ekonomije na globalnoj razini ekonomskog rasta, Hrvatska ima deveti kvartal zaredom u kojem raste. Visoki rast koji smo imali u prošloj godini, to se sad sve usklađuje. Pokazujemo otpornost hrvatskog gospodarstva, agilnost i konkretne doprinose mjera koje smo poduzimali u razdoblju krize gdje smo s nekoliko paketa vrijednih 6,8 milijardi eura pomogli građanima i gospodarstvu', rekao je Plenković za HRT.

Naglasio je kako je Vlada projicirala rast u ovoj godini na 2,2 posto te su revidirali projekcije, inicijalno su bile 0,7.

'Moje je duboko uvjerenje, sad već sedam godina na čelu Vlade, da ćemo ako je rast u prvom kvartalu bio 2,8 posto, onda će sigurno biti odlični rezultati u drugom kvartalu, a još bolji u trećem. Ove godine ćemo kad završi turistička sezona, koja traje sve dulje, vidjeti sve efekte ulaska u europodručje i schengenski prostor. Siguran sam da će prihodi od turizma biti rekordni, veći od lanjske, a po dolascima i noćenjima bolji od 2019. godine. Mislimo kako bi se stopa inflacije trebala smanjivati, biti otprilike 6,6 posto u 2023. godini. Vide se i podaci o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u. Mi smo jedna od onih zemalja koja rapidno smanjuje javni dug. Bili smo na 78 posto, pa smo prošle godine došli na 68 posto, ove godine ćemo biti na 62,6 posto. Iduće godine ćemo biti ispod 60 posto'.

  • +4
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Istaknuo je kako Hrvatska gospodarski raste, a to se vidi u svim mogućim aspektima.

'Sve ključne projekte koji idu za dobrobit građana. U našem mandatu plaća prosječna je narasla za 50 posto, medijalna 44 posto, prosječna mirovina za 37 posto, a minimalna plaća za 69 posto. Moramo nastaviti činiti da dižemo ekonomski i socijalni standard sugrađana. To je bila i cijela ideja s poreznom reformom'.