odletio f-16

Plenković najavio odustajanje od kupovine aviona od Izraela

03.01.2019 u 20:15

Bionic
Reading

Andrej Plenković, hrvatski premijer, u razgovoru za HRT rekao je da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak

'Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju, rekao je Plenković i dodao da se sad čeka očitovanje Izraela. Potvrdio je da je vrlo vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

'Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stanje sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru. S obzirom da smo odabrali jedno, a da bismo u konačnici mogli dobiti nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da bi Vlada trebala tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje', naveo je Plenković za HRT.

Smatra da Uljanik i 3. maj imaju budućnost. Naglasio je da postoje zainteresirani i ozbiljni strateški partneri te da Vlada želi partnera koji će doći sa sredstvima i planom.

Vjeruje da će HDZ na izborima za EP osvojiti najmanje 5 mandata.

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika, najviših dužnosnika Vlade koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

'Svatko odlučuje o svojoj sudbini', odgovorio je na pitanje o političkoj sudbini Milijana Brkića, koji negira upletenost u tu aferu.