OTVORENO O MANDATU

Plenković: Most će s vremenom shvatiti kakvu su grešku napravili

05.08.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Uoči velikog kolektivnog godišnjeg odmora za Vladu, premijer Andrej Plenković u velikom intervjuu za Jutarnji list progovorio je o dosadašnjem mandatu, bivšim partnerima iz Mosta i aktualnim iz HNS-a, ali i o krizi u Agrokoru

Govoreći o aktualnoj temi, proslavi Oluje, ona je premještena na tvrđavu na prijedlog Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, , poručio je Plenković. 'To je inicijativa dvojice ministara, generala pobjedničke Hrvatske vojske, Krstičevića i Medveda. Njihoa je intencija bila naglasiti mjesto kninske tvrđave kao simbola pobjede na kojoj je podignuta hrvatska zastava prije 22 godine', rekao je Plenković u intervjuu za Jutarnji list.

Upitan na što je u dosadašnjem mandatu ponosan, a što je mogao bolje napraviti, Plenković je kazao: 'Naša osnovna poruka je ona o političkoj stabilnosti, koja je bila motiv i pri mom angažmanu i pri izboru za predsjednika HDZ-a, jer bez stabilnosti nema gospodarskog rasta, a potom ni boljitka za hrvatske ljude. U tom kontekstu, drago mi je jer je i sada sasvim jasno da je procjena da se ne ide na nove izbore nakon prekida suradnje s Mostom bila ispravna.'

Kazao je da su u Mostu znali da je suradnja s HDZ-om gotova ako će glasati protiv ministra financija Zdravka Marića. 'A što se tiče njihovog ponašanja nakon toga, to je bilo ispod razine. Riječ je valjda o traumatskom sindromu gdje je jako puno žuči proliveno, gdje je bilo puno vrijeđanja, bezobraznih pridjeva koje su koristili, ali to je valjda njihova razina i njihovo suočavanje s pozicijom koju su imali. Ne znam što će biti s njima, imali su pruženu ruku, korektnu suradnju. Oni će tek s vremenom, kako im rejting bude išao dolje i kako lagano budu klizili u irelevantnost, shvatiti kakvu su pogrešku napravili', kazao je Plenković.

Progovorio je i o SDP-u. 'Njihov novi predsjednik je na funkciji osam mjeseci i nisam siguran da se dobro snalazi u tome. Čini mi se da su i njemu i čelniku Mosta aktualne dužnosti došle prerano i to se vidi u njihovim potezima, pa i potpori koju gube', kazao je Plenković, dodavši kako se koji put ne vidi razlika u ponašanju zastupnika SDP-a i zastupnika Živog zida.

S novim partnerima, HNS-om, sada se razvija suradnja, dodao je. 'Gradi mo povjerenje, razgovaramo i ako se pokaže da idemo u dobrom smjeru, a mislim da idemo, ta suradnja može biti temelj i za druge buduće suradnje', rekao je Plenković.

Najizazovnija mu je dosad, kaže, bila situacija s Agrokorom. 'Reagirali smo vrlo brzo, odvažno, državnički. Potez kojeg smo povukli sada je doveo do toga da nema velike drame ni za građane, ni za radnike, ni za dobavljače, a bili smo suočeni s opašnošću nekontroliranog stečaja Agrokora koji bi ugrožio na desetke tisuća radbnih mjesta', rekao je Plenković.

Na pitanje o mogućoj kaznenoj odgovornosti bivše uprave Agrokora, Plenković je kazao da je to stvar pravosuđa.

Na pitanje u kakvom je odnosu s medijima, Plenković je nadodao: 'Odnosi su odlični.'