KUHA SE NOVI STATUT

Stier ima plan kako iz temelja promijeniti HDZ. Što o tome misli Plenković?

31.07.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier priprema novi statut stranke koji bi, ako vodstvo stranke 'blagoslovi' njegove ideje, demokratizirao HDZ promjenom načina izbora stranačkih dužnosnika, a što bi posljedično iz korijena promijenilo ravnotežu političke moći unutar same stranke

Inicijativa Davora Ive Stiera za demokratizacijom stranke i uvođenjem principa 'jedan član – jedan glas' prilikom izbora stranačkih dužnosnika na svim razinama – od temeljnog ogranka do članova Predsjedništva i potpredsjednika HDZ-a - nije nova.

O tome je Stier već pisao u knjizi 'Nova hrvatska paradigma', a iz njemu bliskih krugova naglašavaju kako je demokratizaciju stranke u svom programu s kojim je pobijedio na lanjskim izborima za predsjednika HDZ-a najavljivao i Andrej Plenković.

Davor Ivo Stier zasad neće detaljnije obrazlagati ideje koje smatra da bi trebalo ugraditi u novi statut HDZ-a jer, kako kaže, ne želi 'preskakati' stranačka tijela.

No, kako doznajemo iz kruga bliskog političkom tajniku HDZ-a, Stier je nedavno razgovarao o izmjenama stranačkog statuta s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem te je navodno dobio zeleno svijetlo da se uskoro formiraju radne skupine koje bi počele pripremati tekst novog statuta. Ako doista bude tako, HDZ će imati novi statut do konca godine.  

'Moja su očekivanja da se radne skupine oforme na jesen, ali odluku o tome donijet će stranačka tijela', rekao je za tportal politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Prema sadašnjem statutu HDZ-a po principu 'jedan član – jedan glas' biraju se predsjednik stranke i čelnici županijskih organizacija.

Sugovornici tportala iz HDZ-a kažu kako se Stier zalaže za neposredan izbor dužnosnika stranke na svim razinama – dakle od šefova lokalnih podružnica HDZ-a pa sve do članova Predsjedništva i potpredsjednika stranke.

  • +33
Predstavljena knjiga o novoj hrvatskoj razvojnoj paradigmi Davora Ive Stiera Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Dakle, Stierova ideja je da iz HDZ-a nestane delegatski sustav izbora i da se ta moć preseli na sve članove stranke.

Naravno, nisu u HDZ-u svi oduševljeni idejom političkog tajnika o potpunoj demokratizaciji i decentralizaciji izbornog procesa. Neki smatraju kako treba zadržati delegatski izbor članova vodstva stranke, a izborni princip 'jedan član – jedan glas' ostaviti samo za izbor predsjednika stranke.

Hoće li se, kada i na koji način izmijeniti statut HDZ-a ovisit će i o razvoju odnosa između političkog tajnika stranke Davora Ive Stiera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Njihov odnos jako je zahladio nakon što je Plenković izbacio Mostove ministre iz Vlade i odlučio sklopiti koaliciju s HNS-om. U znak protesta i neslaganja s koalicijom HDZ-HNS Davor Ivo Stier dao je ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.