pravo lice 'europskih pučana'

HDZ-ovci prijete, tuku i nude mito bez straha da će ih Plenković izbaciti

02.08.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Što je učinio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon što je novinar objavio snimku na kojoj mu HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić nudi novac? Ništa. A zasad ništa nije poduzeo ni u slučaju splitskog HDZ-ovaca Hrvoja Marušića koji je pozvao na streljanje aktivista. Čak se i policija zainteresirala za Marušićev slučaj, ali ne i HDZ. Plenković šuti, a šuti i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. Vladajuća stranka reagirala je na Marušićev ozbiljan ispad tek kratkom objavom na Twitteru u kojoj su se ogradili od njegovih riječi

Iako Andrej Plenković otkako je lani u srpnju izabran za predsjednika HDZ-a u javnosti forsira priču o novom, uljuđenom licu stranke koja, kako on voli reći, pripada obitelji europskih pučana, vrh HDZ-a u praksi i dalje tolerira nasilnike i huškače iz vlastitih redova.

Tako se zasad ni Plenković ni glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nisu oglasili povodom teškog ispada njihovog stranačkog kolege Hrvoja Marušića koji je članovima Inicijative mladih za ljudska prava poručio da su 'yugokomunistička stoka' koju treba strijeljati. Da, ni manje ni više nego – ubiti.

Predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i donedavnog splitskog gradskog vijećnika Marušića Inicijativa mladih prijavila je policiji i DORH-u, a policija je već izvijestila javnost da je započela s kriminalističkim istraživanjem.

No čak ni policijska istraga Plenkoviću očito nije dovoljno interesantna kako bi ga ponukala da i sam nešto kaže povodom teškog incidenta svog kolege. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković zasad nam nije odgovorio na pitanje hoće li stranka pokrenuti stegovni postupak protiv Marušića zbog prijetnje aktivistima.

Međutim, ako je suditi po dosadašnjoj praksi vodstva HDZ-a Marušić bi se mogao provući bez težih sankcija a kamoli izbacivanja iz stranke. Naime, mnogi njegovi stranački drugovi prošli su bez kazna nakon javno učinjenih incidenata: fizičkih napada, pokušaja podmićivanja, teških uvreda…

Franjo Lucić snimljen kako nudi novac novinaru

Svježi je primjer saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića koji je i dalje član vladajuće stranke iako je iz objavljene video snimke prilično jasno da je novinaru Telegrama Dragi Hedlu nudio novac u zamjenu za odustajanje od objavljivanja teksta o poslovanju i stečaju Lucićevih tvrtki.

Lucić će i nakon tog incidenta i dalje braniti boje svog HDZ-a u Saboru. Vrh stranke nije ga sankcionirao već je Lucić sam odstupio s mjesta predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, člana Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora stranke.

Vedran Neferović pretukao novinara

Lucićev stranački kolega, HDZ-ov Vedran Neferović novinaru nije nudio novac, već je u svibnju ove godine novinara Mladena Mirkovića počastio batinama. Tadašnji gradonačelnik Požege zbog prebijanja novinara nije izbačen iz stranke. Plenković je 'oštro osudio Neferovićev fizički napad' te je Neferoviću oduzeo priliku da se na lokalnim izborima ponovno natječe za gradonačelnika Požege. Za utjehu je vrh stranke Neferovića ipak 'počastio' kandidaturom za HDZ-ova dožupana Požeško-slavonske županije.

Stevo Culej žestoko uvrijedio Veljka Kajtazija

Stranačke sankcije nikada nije osjetio ni saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej koji često vrijeđa zbog nečije seksualne orijentacije i nacionalnosti.

Primjerice, kolegu Veljka Kajtazija nazvao je lažljivim srpskim Ciganom. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ispričao se predstavniku romske nacionalne manjine i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju zbog Culejeva uvredljivog komentara, ali ga nije sankcionirao. Lakonski je rekao kako je kasno da Culeja makne s liste za parlamentarne izbore. A Culeju stranka nikada nije zamjerila ni njegovo slikanje s jurišnim oružjem.

Protiv Josipa Đakića podignuto više prekršajnih prijava

Praksa toleriranja nasilništva u HDZ-u jako dugo stanuje. Ni Plenković ni njegovi prethodnici na čelu 'stožerne' stranke nikada nisu kaznili, primjerice, ni dugogodišnjeg stranačkog dužnosnika i saborskog zastupnika HDZ-a u petom mandatu Josipa Đakića. Dugogodišnji predsjednik HVIDR-e i aktualni predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane nikada nije stranački sankcioniran iako je često bio u medijima zbog povezanosti s nasilništvom.

Protiv njega, kako je tportal već pisao, bio je podignut i optužni prijedlog 2003. godine, kad je redaru u diskoteci uperio pištolj u glavu odbijajući platiti ulaz, ali je postupak obustavljen jer je povučena prijava. Protiv Đakića je u samo tri godine, od 2001. do 2004., podignuto pet prekršajnih prijava.

Zašto dosad nije bilo sankcija za skandalozno ponašanje pojedinih članova stranke, te hoće li kazna biti pokušali smo doznati od nekoliko stranačkih dužnosnika, ali nam se oni do objave teksta nisu javljali na pozive i poruke.

Tek nakon objave teksta iz HDZ-a neslužbeno su nam poručili kako će se o slučaju Hrvoja Marušića 'očitovati nadležna stranačka tijela, a sve sukladno statutu HDZ-a'.