skup u rijeci

Plenković: Milanović i oporba pokušali su izvesti političku sabotažu

10.04.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na središnjem predizbornom skupu HDZ-a i partnera za 8. izbornu jedinicu u Rijeci u srijedu je ustvrdio da su Zoran Milanović i oporba pokušali izvesti "protuustavnu diverziju i malu političku sabotažu".

Plenković je ustvrdio da Zoran Milanović kontinuirano, posljednjih par tjedana, krši Ustav i temeljena načela ustavnog poretka, izlazeći iz onoga što je Ustav utvrdio 2006., a to je da predsjednici moraju napustiti pozicije u strankama i da se moraju ponašati politički neutralno tijekom parlamentarnih kampanja.

"On i oporba su imali vrlo jasan cilj, jer su shvatili da ponovno gube od nas, pa su morali učiniti nešto da bi malo zamutili vodu", rekao je Plenković. No, dodao je, nisu računali da će mobilizirati sve naše članove, birače i simpatizere, hrvatski narod koji dobro vidi za koga Hrvatska nije slučajna država niti želi da postane zemlja slučaj.

Time se, kaže, sprečava da Hrvatska otklizne u ruski kamp, da o temeljnim pitanjima međunarodnih odnosa ima grubo krive i dugoročno štetne procjene, kakve ima Milanović, da se ne pridružuje u potpori prijateljskom ukrajinskom narodu dok traje brutalna ruska agresija, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

  • +18
Andrej Plenković na skupu HDZ-a u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Plenković: Rezultati Milanovićeve Vlade bili su "jadni i kukavni", a predsjednički mandat "još mizerniji"

Plenković je ocijenio da su rezultati Milanovićeve Vlade, bili "jadni i kukavni", a da je uslijedio "još mizerniji, porazniji i destruktivan predsjednički mandat".

Ocijenio je da Milanović u tom mandatu nije učinio ništa na međunarodnom planu, da je svojim stavovima i politikom samog sebe izolirao, pa su prestali dolaziti i upućivati pozive drugi svjetski državnici. Na unutarnjem planu, dodao je Plenković, Milanović je "snizio političku kulturu, a postao poznat samo po tome što ne bira najgore uvrede za poltičke protivnike, stručnjake, novinare i svakog tko ima drugačije mišljenje od njega".

Mi smo u neobičnoj političkoj utakmici u kojoj neće proći njihove sitne smicalice, jer mi nismo dopustili valove stečaja i otpuštanja kao u vrijeme njegove Vlade, ostvarili smo sve strateške interese, socijalnu koheziju i učinili da gospodarstvo napreduje, istaknuo je Andrej Plenković.

Prvi na listi HDZ-ove koalicije u 8. izbornoj jedinici i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković poručio je predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu da će "ostati još dugo u oporbi", a Milanoviću da "ni on neće još dugo biti predsjednik RH".

Istaknuo je da je HDZ krenuo u afirmativnu kampanju, želeći govoriti o prosperitetu i budućnosti, te o svojim dostignućima.