ISKUSNA ŠEFICA PROTOKOLA:

'Plenković je dočekao kineskog kolegu sa suprugom. To je pohvalno, ali sinoć je problem bilo nešto drugo'

10.04.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Kineski premijer Li Kequiang stigao je u utorak navečer u posjet Hrvatskoj, a u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman dočekao ga je premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom Maslać Plenković, koja se inače rijetko pojavljuje u javnosti. O tom i ostalim detaljima protokola razgovarali smo s bivšom ravnateljicom Državnog protokola i Protokola predsjednika RH Miladom Privorom

S kineskim premijerom došla je i njegova supruga Cheng Hong, što nije ništa neuobičajeno, kao ni prisutnost premijerove supruge Ane Maslać Plenković, ocjenjuje Milada Privora. Supruga premijera Plenkovića rijetko se pojavljuje u javnosti: zadnji put u protokolarnoj dužnosti viđena je 2017., kad je premijera pratila u službenom posjetu papi Franji.

'Službeni posjet predsjednika države, parlamenta i vlade predviđa i dolazak sa suprugom, ali ne mora biti jer to nije obveza već mogućnost', objašnjava te dodaje kako je to svakako za pozdraviti te bi bilo poželjno da onaj tko bude radio uzvratni posjet ode sa suprugom.

Za premijerovu suprugu navodi da je ušla u program jer je to protokolarno, jer kineski premijer dolazi sa svojom suprugom i supruga premijera Plenkovića treba biti prisutna. 'To pristoji, pa se radi poseban damski program, odnosno druženje supruga dok su oni na sastancima', kaže Privora.

Što se tiče protokola u cijelosti, sve je bilo napravljeno korektno, osim što nema, kako navodi, dočeka na zračnoj luci kad je noć, 'ali to se dogodilo jer je avion kasnio. Riječ je o velikom izaslanstvu i s obzirom na okolnosti, sve se dosta spretno i izvelo'.

Kineska delegacija stigla je s pola sata zakašnjenja, a onda je bilo i problema s pokretnim stepenicama koje su se trebale spojiti na prva vrata aviona. Dok se čekalo da se one spoje, dobar dio delegacije izašao je na stražnja vrata.

Istaknula je kako su se Kinezi vrlo prisno ponašali s obzirom na to da se u njihovoj kulturi ne pokazuju emocije. 'Bio je to topao i srdačan dolazak'.

'Ovaj posjet je vrlo važan i dobro je što je u okviru summita došlo do posjeta, iako nije moralo. To je svakako pozitivno i takvi trebaju biti i komentari jer je zaista sve bilo kako treba biti', zaključuje.

  • +11
Li Keqiang sa suprugom Cheng Hong u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Li Kequiang u Zagreb je doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem očekuje ga sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

  • +8
Ceremonija dočeka kineskog premijera Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek