ozbiljan zadatak

Goran Pauk ponovno predsjednik Hrvatske zajednice županija: Bavit ćemo se prijenosom poslova državne uprave na županije

25.11.2019 u 17:04

Bionic
Reading

Šibensko-kninski župan Goran Pauk (HDZ) u ponedjeljak je ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija, a premijer Andrej Plenković tom je prigodom ustvrdio kako je "sinergija između Vlade i županija bez presedana" dok je županima poručio da im je Vlada prijatelj i partner

Na Skupštini je za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija izabran koprivnićko-križevački župan Darko Koren.

Novi-stari predsjednik Pauk poručio je kakao će ono što su dosad radili nastojati podići na višu razinu jer za to postoje dobre pretpostavke.

"Prije svega ćemo se baviti sa realizacijom prijenosa poslova državne uprave na županije. To je jedan ozbiljan zadatak za koji se dugo spremamo, a sada kreće od 1. siječnja de facto u provođenje i definitivno se velik dio naše preokupacije i ovih dana u pripremi cijele te priče provodi na način da budemo spremni", istaknuo je Pauk.

Drugi krug predsjedničkih izbora vjerojatno će, kaže, 'pasti' u vrijeme kad bi oni već trebali gospodariti državnom upravom i obavljati sve poslove.

Plenković je naglasio kako je zadovoljan suradnjom sa županima poručivši im da će im i dalje Vlada biti i prijatelj i partner, veselit će se njihovim sugestijama i svemu što zajednički mogu učiniti na dobrobit hrvatskih građana i na korist svih dijelova Hrvatske.

Istaknuo da su u protekle nešto više od tri godine ostvarili svojevrsnu sinergiju između Vlade i županija te gradova i općina na razini koja do sada nije bila praksa. Podsjetio je i da je ministar uprave Ivan Malenica koji je na dužnosti šest mjeseci obišao županije vrlo brzo i vrlo detaljno i intenzivno razgovarao sa županima.

"To samo potvrđuje da ona politika djelovanja na državnoj razini i na razini županija kao zajedničkoga tima za rad na dobrobit svih krajeva Hrvatske, svih naših sugrađana neovisno o tome koja je politička opcija gdje dobila većinsko povjerenje je kontinuirana i stalna politika ove Vlade i tako će i biti i tako mora biti", istaknuo je Plenković.

Drago mu je, kaže, da su i brojna ministarstva radila projekte za županije.

Do kraja godine sigurne kuće imati u šest županija koje ih dosad nisu imale

U povodu današnjeg Međunarodnog dana za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio da je donijet i novi zakonski okvir te sigurne kuće. Najavio je da će do kraja godine sigurne kuće imati i šest županija koje ih dosad nisu imale.

Zaključio je da su na brojnim aspektima napravili velike iskorake te najavio da će Vlada nastaviti politiku "zdravog rasta", ozbiljnu politiku koja se zrcali i u proračunu koji je usvojen za iduću godinu.

"Dakle, želim da rad ove Vlade ostane upamćen kao Vlada koja nije zaduživala buduće generacije, koja je smanjivala javni dug, koja je fiskalno konsolidirala zemlju, koja troši onoliko koliko se zarađuje i pritom smanjuje raniji dug", istaknuo je Plenković. Rekao je da reforme koje poduzimaju idu, ali uz određene otpore, ali to je, kaže, normalno u demokratskom društvu.