obljetnica hdz-a

Plenković u Osijeku: Svatko treba raditi svoj posao, a posao predsjednice radit će Kolinda Grabar-Kitarović

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2019 22:33
  • Objavljeno 25.11.2019 u 22:33
Andrej Plenković u Osijeku

Andrej Plenković u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je HDZ posljednjih nekoliko godina pokazao dominantnu snagu u Osijeku i cijeloj Slavoniji, da istok Hrvatske, uz Dalmaciju, predstavlja glavnu snagu HDZ-a, i uvjeren je da će se to pokazati i na predstojećim predsjedničkim izborima

Na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osunuta osječkog HDZ-a Plenković je istaknuo da je u mandatu ove Vlade napravljen poseban iskorak prema Slavoniji, kroz projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", gdje za Slavoniju predviđeno 18,5 milijardi kuna, a 11,5 je milijardi već ugovoreno. Poručio je kako će se podrška hrvatskog naroda i birača Kolindi Grabar-Kitarović pokazati uskoro na predsjedničkim izborima, jer je svojom predanošću, zalaganjem i inicijativama učinila Hrvatsku boljom, a za daljnji iskorak potrebno je još pet godina s Grabar-Kitarović kao predsjednicom RH.

Na čelu države trebaju biti odgovorni i pouzdani ljudi

Smatra kako hrvatski narod, s ova tri desetljeća demokracije dobro vidi tko mu se nudi na političkom tržištu.

"Nude mu se oni koji su, kao kandidat SDP-a, imali šansu dok su bili na čelu Vlade. To je Vlada koja je za 70 milijardi zadužila Hrvatsku, koja je smanjivala plaće, koja nije isplaćivala božićnice i regrese, i njima drugu šansu nećemo dati", poručio je Plenković.

Smatra kako šansu sigurno ne zaslužuju ni oni kojima treba još dosta rada da bi savladali elementarne stvari o hrvatskome političkom i pravnom sustavu i ulogama hrvatskih institucija.

"Svatko treba raditi svoj posao, a posao predsjednice radit će Kolinda Grabar-Kitarović", istaknuo je. Oni koji bi htjeli biti sve u jednom, ne moramo puno ni spominjati, jer samo kinder-jaje može imati više toga u jednom, dometnuo je Plenković. Istaknuo je da na čelu države trebaju biti "odgovorni i pouzdani ljudi", koji mogu danas, nakon trideset godina, "pozicionirati Hrvatsku na karti Europe i globalno" te da danas imamo vodstvo koje to razumije i zna. Kad vam danas neko govori o suverenosti, imajte na umu da su predsjednik Franjo Tuđman i članovi HDZ-a ostvarili hrvatsku suverenost, prije nego što su ove male stranke uopće postojale na političkoj sceni, ocijenio je premijer Plenković.

Svečanost obilježavanja 30. godišnjice HDZ-a u Osijeku

Svečanost obilježavanja 30. godišnjice HDZ-a u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ustvrdio je kako Hrvatska u ovome trenutku ima "rekordno visoku zaposlenost i nikada manju nezaposlenost", što se događa i zbog mjera koje Vlada poduzima, unatoč tome što jedan dio naših sugrađana koristi slobodu kretanja radnika.

"To su migracije kraćega trajanja, koje su prošle zemlje srednje i istočne Europe, koje su prije nas ušle u EU, i koje sada bilježe trendove povratka. Stoga ćemo raditi na povratku naših ljudi u domovinu", poručio je Plenković. Istaknuo je da je obrazovanje prioritet Vlade te je zbog toga proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2020. godinu povećan na 18,3 milijarde kuna. Govoreći o štrajku učitelja i nastavnika premijer je kazao kako se sa sindikatima radi na rješenju koje će poboljšati njihov status i omogućiti da škole budu pune djece, ocijenivši kako su ovakvi štrajkovi teški za djecu i roditelje, a da se materijalna prava i plaće ionako povećavaju.

Hrvatska predsjednica i kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako osječki HDZ ima posebno i ključno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti. Prvi ste stali uz dr. Franju Tuđmana u epohalnom pothvatu stvaranja neovisne hrvatske države. Najveći broj utemeljitelja HDZ-a, bio je upravo iz Osijeka, od 48 prisutnih na osnivačkoj skupštini HDZ-a 17. lipnja 1989. u Zagrebu, 29 je bilo iz Osijeka, podsjetila je Grabar-Kitarović.

Nemojmo dopustiti da se Hrvatsku vrati u podjele "ili mi ili oni"

Ocijenila je kako je prije pet godina, kada je preuzela predsjedničku dužnost, "Hrvatska bila na koljenima", s desetcima tisuća izgubljenih radnih mjesta, ljudima natjeranim na egzodus iz Hrvatske, poduzetnicima i obrtnicima opljačkanima predstečajnim nagodbama te ponižavanim braniteljima. Hrvatska je prije pet godina bila ojađena i postiđena od onih koji su je trebali učiniti uspješnom i ponosnom, a Slavonija je bila sustavno zanemerivana. Hrvatska od prije pet godina kao da nije bila Hrvatska, dobro znamo tko je za to odgovoran. a oni koji su Hrvatsku gurali u taj ponor, sada žele ponovo vladati, ustvrdila je.

Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku

Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ocijenila je kako "neki drugi kojima su puna usta Slavonije, koji o Slavoniji pjevaju i na Slavoniji zarađuju, nisu bili tu kad ih je Slavonija najviše trebala". "Vi ste Slavoniju obranili, a oni su bili negdje drugdje, tada je bilo "sad ili nikad", poručila je osječkim HDZ-ovcima predsjednica Grabar-Kitarović. Smatra kako je "Hrvatska danas bolja jer je gospodarstvo prodisalo, smanjeno je iseljavanje, plaće rastu, a braniteli imaju mjesto u društvu kakvo zaslužuju". "Hrvatska više nije na koljenima i nada se probudila", dodala je.

Ističe kako si u idućih pet godina kao glavnu dužnost postavlja jačanje hrvatske obitelji, koja je oduvijek bila srce hrvatskog naroda i koja je očuvala hrvatsko ime u vremenima kada nismo imali državu. "Blagostanje hrvatske obitelji odlučuje opstajemo li kao narod, ili nestajemo. Obitelj je danas prva i posljednja crta obrane našeg opstanka, rasta i sreće", poručila je. Ocijenivši kako živimo u vremenima izazova, poput nezakonitih migracija, klimatskih promjena i oživljavanja agresivnih protuhrvatskih idelogija u našem susjedstvu, kazala je kako će nastaviti inzistirati na jačanju hrvatske vojske, policije i na čuvanju hrvatske državne granice. Nemojmo dopustiti da se Hrvatsku vrati u podjele "ili mi ili oni" i da ju se prepusti slatkorječivim opsjenarima, koji se pozivaju na narod, s kojim nemaju ništa. Hrvatska zna tko je tko, tko je bio uz nju, znala je i znat će odabrati. U tu Hrvatsku oduvijek vjerujem, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić podsjetio je kako je osnivačka skupšina osječkog HDZ-a 18. studenog 1989. godine bila "prva javna osnivačka skupština HDZ-a u Hrvatskoj". Poručio je kako, nakon pobjede HDZ-a na posljednjim izborima u Osječko-baranjskoj županiji, osječki HDZ ide po ostale pobjede i želi preuzeti odgovornost za grad Osijek te njegovo stvaranje kao naprednog i razvijenog grada. Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je HDZ vratio politički primat u Osječko-baranjskoj županiji, a polako, sustavno i sigurno se vraća i u grad Osijek.

Uz brojne članove i osnivače stranke skupu su bili nazočni ministri u hrvatskoj Vladi Davor Božinović, Goran Aladrović i Tomislav Ćorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!