STO DANA VLADE

Plenković brani Vladu, hvali Most, a o Barišiću kaže: Napad ima drugu metu

26.01.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon zatvorenog dijela sjednice progovorio je o sto dana ove Vlade. Istaknuo je sve poteze koje su napravili, pohvalio kolege iz Mosta te ministrima poručio da od njih i dalje zahtijeva maksimalan angažman

'Mislim da smo u ova tri mjeseca nastojali na tragu našeg izbornog programa raditi na temeljnim političkim ciljevima koje smo si zacrtali. Prije svega to je politička stabilnost zemlje, kultura dijaloga, traženje konsenzusa o strateškim pitanjima', kazao je premijer.

Naglasio je kako je zadovoljan 'angažmanom i aktivnostima kolega iz Mosta' i manjinskim zastupnicima koji im daju potporu.

'Druga je poruka gospodarski rast i razvoj. Pokazatelji su povoljni i kada je riječ o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga. Zaustavili smo trend smanjivanja sredstava za oružanje snage, povećali smo sredstva za hrvatske branitelje, to je važna politička poruka. Prva smo Vlada koja je uredila pitanje demografske obnove. Ministrica Murganić radi na svim mjerama. Osnovali smo Ministarstvo državne imovine koje pokazuje kako će kvalitetnije upravljanje pridonijeti smanjenju javnog duga i aktivirati tu imovinu', nabraja Plenković poteze Vlade koji su opisani i u dokumentu o prvih sto dana


Pohvalio se povećanjem plaća i isplatom božićnica. Plenković je rekao da je bio šest ili sedam puta pred saborskim zastupnicima što je i više nego što je uobičajeno.

Smatra da je 'taman koliko treba' dao doprinos međunarodnim aktivnostima te kako se pritom konzultiraju i s predsjednicom republike.

'Od ministra očekujem maksimalan angažman, nismo imali niti trenutka vremena na nekakvo postupno prilagođavanje, krenuli smo od prvog dana bez kompromisa. Tim koji sam okupio u stanju je suočiti se sa svim zadaćama u svojim resorima. Radit ćemo transparentno, otvoreno, naravno da ima kritika, ali mi smo ti koji su dobili većinsko povjerenje hrvatskih građana i zadržat ćemo smjer koji smo zacrtali', poručio je.

Na pitanje što je s Povjerenstvom za suočavanje s prošlošću, kaže da se tome pristupa studiozno. 'Hrvatska mora naći konsenzus po pitanju totalitarnih režima - jasno osuditi ustaški režim tijekom kojeg su počinjeni brojni zločini, ali i trezveno analizirati sve ono što se događalo nakon 1945. godine', kazao je. Potvrdio je da će do kraja veljače izaći s okvirom i članovima povjerenstva.

Na novinarsko pitanje o volji mađarske strane da proda Hrvatskoj svoj udio u Ini, kazao je: 'Da ja kao predsjednik Vlade nisam stekao nedvosmislen dojam da je Mađarska strana spremna prodati svoj dio u Ini, ne bismo išli u to. To je bila početna točka. Ina je jedan od najkompleksnijih političkih, gospodarskih, financijskih i pravnih pitanja. Ja im pristupam s komotne pozicije jer nisam imao veze ni s jednom prethodnom odlukom o Ini. Imati nacionalnu kompaniju koja ima rezerve i nafte i plana u interesu je svake zemlje', istaknuo je premijer.

Na pitanje o suradnji s Mostom, Plenković je kazao kako je suradnja jako dobra te kako ne pravi nikakvu razliku između ministara Mosta i HDZ-a. 'Oko temeljinih pitanja nastojimo naći suglasje. U politici, naročito u Saboru ima i drugačijih tonova, no to je demokracija i ja to poštujem. No mislim da vam je svima jasno da je ova Vlada stabilna i da će trajati.'

Suradnji s Mostom dao je ocjenu četiri od pet.

Na novinarsko pitanje o plagijatu ministra obrazovanja Pave Barišića, ponovio je kako on ima njegovu potporu te kako napadi na njega imaju drugu metu. Pobrojao je i institucije koje su dale podršku Barišiću.