FLEGO NAPUSTIO SABORSKI ODBOR

'Plazit ću jezik, ali neću glasovati!'

04.07.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Saborske zastupnice Mirela Holy i Nansi Tireli pozvale su kolege da glasuju protiv toga da Dragicu Zgrebec i Romanu Jerković, obje iz SDP-a, na čelu saborskih odbora zamijene bivši ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović, argumentirajući to potrebom poštivanja 'ženske kvote' na vodećim mjestima u politici

'Koji su to kriteriji po kojima smjenjujemo kolegice u korist muških kolega, zar samo zato što su se vratili u saborske klupe?' upitala je laburistica Nansi Tireli podsjećajući da Sabor cijeloga dana raspravlja o potrebi veće zastupljenosti žena u politici. Nije dobro to raditi, posebno jer su kolegice odlično radile svoj posao, kaže Tireli.

Istu argumentaciju ima i Holy, koja poručuje kako činjenica da su se u klupe vratila dva bivša ministra ne bi smjela biti razlogom da se razriješe Zgrebec i Jerković. To je sramotan prijedlog, rekla je Holy i pozvala kolege da glasuju protiv.

No saborska većina 'prečula' je te pozive, iako su se cijeloga jutra svi zastupnici zalagali za veću participaciju žena u politici.

Za prijedloge da šef Odbora za regionalne fondove umjesto Zgrebec bude Ostojić, a šef Odbora za zdravstvo umjesto Jerković bude Jovanović, glasovalo je 77 zastupnika, pet ih je bilo suzdržano, a 18 protiv.

HDZ-ov Željko Reiner usprotivio se razrješenju Gvozdena Flege (SDP) iz Odbora za obrazovanje, kulturu i sport, ocijenivši da je Flego smijenjen zbog svoje vjerodostojnosti.

Flego je ranije najavio da će napustiti taj odbor, nezadovoljan načinom imenovanja članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon Reinerove intervencije naglasio je da nije smijenjen, nego iz odbora odlazi svojom voljom.

'Međutim, nemojte da se itko zbog toga razveseli, ja ću i dalje dolaziti na sjednice koje ocijenim značajnim, tamo ću pričati, plaziti jezik, jedino neću glasovati', poručio je Flego.

Sabor je udovoljio zahtjevu europarlamentarke Marijane Petir koja više neće biti vanjska članica Odbora za ljudska prava ispred Katoličke crkve.

Mariju Gabelicu Šupljika Sabor je imenovao zamjenicom pravobraniteljice za djecu.

Članovima Vijeća za elektroničke medije imenovani su Damir Hajduk, kojemu je to drugi petogodišnji mandat, te Alemka Lisinski. Zbog isteka mandata razriješen je Ernest Strika.