SVAĐA OKO KREDITA OD 60 MILIJUNA

Planira li Kerum prodati Hajduka za jednu kunu?

30.05.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Splitski političari posvađali su se oko Hajduka: klubu u većinskom gradskom vlasništvu hitno je potreban kredit od 60 milijuna kuna i jamstvo Grada Splita da bi pokrio dugove i nastavio normalno funkcionirati, a odluka se trebala donijeti na sjednici Gradskog vijeća u petak. No nakon prozivanja oporbe gradonačelnik Željko Kerum zatražio je i dobio odgodu od desetak dana

Službeno, i vlast i oporba načelno se slažu s davanjem jamstva Hajduku za podizanje milijunskog kredita, no SDP i HNS u utorak su izrazili sumnju da se 'sve radi kako bi se Hajduk nekome prodao za jednu kunu'. Požalili su se da nisu dobili dokumentaciju potrebnu za raspravu i odlučivanje pa je Kerum elegantno odgodio cijelu sjednicu dok dokumenti ne dođu do svakog vijećnika.

'Moj cilj je da se odluka o Hajduku donese konsenzusom svih vijećnika', stoji u priopćenju splitskog gradonačelnika, koji se uvrijedio na optužbe da Hajduk želi prodati za kunu. 'Ja taj teret sumnje i odgovornosti za Hajduk neću i ne želim nositi i zato tražim da se sjednica na kojoj je Hajduk glavna točka dnevnog reda odgodi za deset dana', napisao je Kerum.

Zanimljivo, prije tri godine - kada je njegovog prijatelja Joška Svagušu Gradsko vijeće imenovalo predsjednikom Hajduka - gradonačelnik je pričao potpuno drugačije: 'Pobijedili smo na izborima i ja ću u Hajduk staviti svoje ljude! Tko mi što može? Nema rasprave!', vikao je Kerum u Gradskoj vijećnici u rujnu 2009. godine. Čini se da danas, kada na naplatu dolaze i Svagušina rastrošnost te loše poslovanje, želi podijeliti odgovornost.

Gradsko vijeće, kad god se sastane, trebat će odlučiti i o radikalnom koraku koji zahtijevaju navijači okupljeni oko udruge Naš Hajduk: traži se službeno pokretanje procedure za ispitivanje odgovornosti nekoliko prethodnih uprava i nadzornih odbora u Hajduku te podizanje zahtjeva za naknadu štete. Kako splitski klub ima status dioničkog društva, sva njegova vodstva od 2009. godine do danas za štetne odluke mogu odgovarati i vlastitom imovinom, a navijači su već sastavili popis 'dvojbenih odluka na koje treba obratiti posebnu pozornost'. Po njima, procijenjena šteta je najmanje 133 milijuna kuna.

Tužbe protiv bivših vodstava Hajduka već su podržali u SDP-u i HNS-u jer ih smatraju logičnim preduvjetom ukoliko Grad odluči jamčiti za novo zaduživanje Hajduka. S njima se složilo i novo vodstvo gradskog HSLS-a, koje upozorava da se ni kredit ne smije odobriti olako: 'Od Uprave i Nadzornog odbora kluba očekujemo da do najsitnijeg detalja objasne - zašto kredit, koji su razlozi doveli do nelikvidnosti kluba i tko će snositi posljedice? Tko se razbacivao basnoslovnim novcima u angažmanu igrača bez realnog pokrića u cijeni i kvaliteti? Ima li tu elemenata za kaznenu odgovornost?', pita predsjednik Tonći Blažević.


'Ako ne postoji jasan, detaljiziran i ostvariv plan kako će Hajduk u roku od godine dana vratiti kredit od 60 milijuna kuna, onda Grad ne smije pristati biti jamac, već se trebaju tražiti nova rješenja. Ukoliko iz kluba poručuju: 'Budite jamac pa ćemo se mijenjati', treba im odgovoriti: 'Počnite se mijenjati pa ćemo razgovarati o jamstvu.' Nadzorni odbor jest nedavno imenovan i možda i ne snosi toliku odgovornost, ali predsjednik kluba Hrvoje Maleš definitivno je zaslužio smjenu', smatra Blažević.

Inače, zanimljivo je da je na Kerumovu inicijativu odgođena cijela sjednica Gradskog vijeća, a ne samo dio vezan uz Hajduk. A između ostaloga trebalo se raspravljati o fijasku gradskog proračuna, koji je uprihodio oko 250 milijuna kuna manje od prvotno planiranih milijardu kuna te je usprkos dva rebalansa prošlu godinu završio s minusom od oko 45 milijuna kuna.