'OPASAN ČIN'

Pjongjang osudio američku prodaju naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji

20.11.2023 u 06:03

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja osudila je u ponedjeljak potencijalnu američku prodaju naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji, nazvavši to opasnim činom koji podiže napetosti u regiji i donosi novu utrku u naoružanju, izvijestili su državni mediji

U priopćenju koje je prenijela novinska agencija KCNA, sjevernokorejsko ministarstvo obrane reklo je da će Pjongjang pojačati mjere za uspostavu odvraćanja od rata kako bi odgovorio na nestabilnost u regiji za koju je rekao da su je uzrokovale Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Pentagon je prošlog petka priopćio da je američki State Department odobrio potencijalnu prodaju 400 projektila Tomahawk Japanu u ugovoru procijenjenom na 2,35 milijardi dolara.

Sjedinjene Države također su nedavno najavile odobrenje moguće prodaje projektila Sidewinder i Standard Missile 6 Block I Južnoj Koreji.

'Upozoravamo da što više Sjedinjene Države profitiraju od neselektivne prodaje oružja, to će više morati platiti za sigurnosnu krizu', stoji u priopćenju Sjeverne Koreje.

  • +9
Sjeverna Koreja Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Pjongjang je kritizirao ono što je nazvao 'vojnim prijetnjama' Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, rekavši da će kao odgovor pokazati 'ofenzivnije i nadmoćnije sposobnosti protuakcije'.

Sjeverna Koreja je prošle srijede priopćila da je uspješno provela statičke testove 'novog tipa motora na kruto gorivo velikog potiska' za balističke projektile srednjeg dometa (IRBM), za koje je rekla da su ključni za poboljšanje strateških ofenzivnih sposobnosti njezine vojske.