SEUL OPTUŽUJE

'Pjongjang nam je hakirao nuklearno postrojenje'

17.03.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Južnokorejski tužitelji optužili su u utorak Sjevernu Koreju za kibernetičke napade na nuklearnog operatora u prosincu prošle godine na temelju svoje istrage internetskih adresa korištenih u hakiranju

Taj je zaključak donesen manje od tjedna dana nakon što je haker za kojega se vjeruje da stoji iza kibernetičkih napada na tvrtku Korea Hydro and Nuklear Power Co Ltd (KHNP) objavio na Twitteru još spisa očito skinutih u prosincu.

Tužitelji su izjavili da su kibernetički napadi izvedeni između 9. i 12. prosinca slanjem 5.986 mailova djelatnicima nuklearnog operatora koji su sadržavali maliciozne kodove.

KHNP je priopćio u prosincu da su hakirani njegovi kompjutorski sustavi što je izazvalo veliku zabrinutost za sigurnost nuklearnih postrojenja u zemlji koja je tehnički i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom, no poručio je da su ukradeni samo "nebitni" podaci te da nisu ugrožena nuklearna postrojenja.

Vijest o hakiranju računalnih sustava u Južnoj Koreji došla je u vrijeme kada su Sjedinjene Države optužile Sjevernu Koreju za razorni kibernetički napad na Sony Pictures.