BUDUĆA ŠEFICA DIPLOMACIJE OPETUJE

'Pitanje tužbe za genocid riješiti međudržavnim sporazumom'

13.12.2011 u 23:37

Bionic
Reading

Neriješena pitanja sa Srbijom treba pokušati riješiti dogovorom, a ne stalno živjeti u sjeni sukoba niskog intenziteta bez pravoga rješavanja problema, ponovila je svoj stav buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prilikom gostovanja u utorak u HTV-ovom 'Dnevniku 3'

Na upit hoće li Hrvatska povući tužbu za genocid, buduća šefica diplomacije kazala je 'sigurno ne na prvu loptu'. 'Cijela ideja je da se riješe preostala pitanja iz rata, dakle nestali, opljačkana imovina te procesuiranje osumnjičenih i optuženih za ratne zločine. Nadam se da se to može riješiti dogovorom i na nama je da vidimo ima li za time volje, a to je naravno i pitanje sposobnosti i umješnosti s hrvatske strane da se nađe partnera sa srpske strane. Ako nema, onda nema', kazala je Pusić, gostujući u HTV-ovom 'Dnevniku 3'.

'Ići će se u smjeru da se ta pitanja pokušaju riješiti međudržavnim sporazumom zato što je svrha upravo da se problemi riješe, a ne da se permanentno izaziva sukob niskog intenziteta i dosada smo stalno živjeli pod tom sjenom', kazala je Pusić, koja je već u nekoliko navrata govorila o tome da će se neriješena pitanja sa Srbijom nastojati riješiti međudržavnim sporazumom.

Pusić je, naime, upozorila da 'spor košta ogromne količine novca mjerene u milijunima, i to su troškovi čija bi funkcija trebala biti da riješimo stvari koje mislimo da treba barem pokušati riješiti. Ako nismo u stanju da to riješimo kao što nije bila dosadašnja Vlada, nećemo ni mi', kazala je Pusić. Komentirala je i zahtjeve za zabranom slavljenja Oluje, kazavši da 'neke stvari koje papir podnosi, a papir podnosi svašta,poput srpskih zahtjeva za zabranom obilježavanja Oluje, uopće nisu nadnevnom redu kao tema, niti to netko može presuditi ili zahtijevati'.

Međutim, njezin je stav oko razmatranja tužbe za genocid u međuvremenu očekivano izazvao reakcije, naime, predsjednica HDZ-a i tehnička premijerka Jadranka Kosor, na čijoj su strani i branitelji, zaprijetila je ako se od tužbe odustane, kazavši: 'Ako bi to nova Vlada pokušala učiniti, mi smo dakako pripremni na druge političke mjere i politički odgovor. Na Hrvatsku je izvedena agresija, nije bilo građanskog rata, a ključ rješavanja sudbine nestalih u Beogradu je u arhivima JNA.' Pusić je Kosoričinu izjavu samo kratko komentirala riječima: 'Kad dobiju izbore.'

S druge strane, predsjednik Ivo Josipović ranije je kazao da smatra kako se neki put pregovorima može dobiti više nego tužbom, ali i podsjetio da o povlačenju tužbe ne odlučuje on, nego je to u rukama Vlade.

Upitana za politiku nove Vlade prema BiH, Pusić je naglasila: 'BiH je za nas važna zemlja za stabilnost Hrvatske i cijele regije, a naša će politika u prvom redu biti politika bez fige u džepu, dakle ne da jedno govorimo, a zapravo drugo ispod žita radimo. Mi zaista mislimo da BiH treba opstati kao država i da Hrvati trebaju biti ravnopravni i smatramo da ne može biti tabu tema. Treba biti moguće sve različite prijedloge staviti na dnevni red. Hrvatska nikad više neće pokušati, niti će moći, niti će htjeti nametati BiH bilo kakvo rješenje.' Pusić je ponovila da je 'njezin prijedlog bio pet entiteta, od čega tri većinski etnička, a dva građanska kao neki zalog budućnosti, ali i istaknula da i to treba moći biti za stolom'.

Potvrdila je da bi voljela da predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović bude njezin zamjenik ako ona bude ministrica vanjskih i europskih poslova te da će tu biti mjesta i za glavnog europskog pregovarača Vladimira Drobnjaka, a što se tiče kadrovske križaljke oko veleposlaničkih mjesta, očekuje da bi se s predsjednikom Josipovićem oko toga mogao postići dogovor tijekom siječnja.