prilika za ulaganje

Pitali smo saborske zastupnike hoće li kupiti narodne obveznice: 'Nemam ja te pare. Imam osmero djece, treba to školovati'

21.02.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponuđene građanima. Upis počinje u srijedu i trajat će tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog je 500 eura, a rok dospijeća dvije godine. Kamatna stopa je 3,25 posto. Prvim tzv. narodnim obveznicama u novijoj hrvatskoj povijesti Vlada želi prikupiti milijardu eura, a tportal je pitao saborske zastupnike namjeravaju li sudjelovati u tome

Kako po pitanju ulaganja u narodne obveznice dišu saborski zastupnici? Hoće li ili neće uložiti u njih, upitali smo desetak njih. Iako je rizik mali, a prinos solidan u odnosu na kamate kakve su trenutno u bankama, očekivalo bi se da će i s Markova trga pohrliti u kupovinu, ali naša anketa pokazala je da zastupnici nemaju ni želje, a neki, kako rekoše, ni novca za ulaganje. Bojan Glavašević (Nezavisni) kazao je da ne planira kupiti obveznice.

'Nemam nekakav poseban razlog za to što neću. Nemam negativnih ni pozitivnih razmišljanja o njima', kazao je. Silvanu Hrelji (HSU) ulaganje u obveznice čini se kao dobra opcija, ali odluku o tome još nije donio.

'Ako kupim, bit će to nešto simbolično jer trenutno imam drugih prioriteta i planova', naveo je Hrelja. Ante Deur (HDZ) u kupnju obveznica neće se upustiti, a evo kako to objašnjava.

'Budi Bog s tobom, ja sam siromašan zastupnik. Nemam ja te pare. Imam osmero djece, treba to školovati i boriti se za njih', poručio je Deur. Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) bliži je tome da ne uloži nego da uloži.

'Prije ne nego da i to prije svega zbog prinosa koji je mali u odnosu na stopu inflacije. Ako se i odlučim, to će biti neki skroman iznos. Inflacija je preko deset posto, a Vlada nudi tri posto. To je dobar potez za Vladu koja se jeftino zadužuje, ali za građane to i nije nešto', smatra Bartulica. Hrvoje Zekanović (HDS) naglasio je da ima skromnu ušteđevinu i da ne trguje vrijednosnim papirima.

Ministri ulažu u obveznice

Za razliku od Olega Butkovića, ministri Davor Božinović, Marko Primorac i Davor Filipović najavili su ulaganje u obveznice nakon što je nekima Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dalo zeleno svjetlo za to, a nekima i supruge. Koliko novca planiraju uložiti, nije poznato, ali to bi trebalo biti vidljivo kada osvježe svoje imovinske kartice.

'Unatoč tome, uložit ću simboličan iznos da pokažem da je to dobro', kazao je Zekanović. Urša Raukar Gamulin (Možemo!) kazala je da o tome uopće nije razmišljala.

'Trenutno se bavim Zakonom o kazalištima i ne znam što bih vam rekla o obveznicama. Zbilja nisam razmišljala o tome uložiti ili ne', navela je.

Šef SDP-a Peđa Grbin samo nam je kratko porukom odgovorio da neće uložiti, a na naš dodatan upit ima li neki razlog za to - nije odgovorio. Marijana Puljak (Centar), kao i nekolicina zastupnika, napominje da se još nije bavila time.

'Nisam stigla sjesti sa suprugom i porazgovarati o tome. Nisam ni za ni protiv. Naša ušteđevina je u dionicama pa bismo nešto od njih trebali prodati za kupovinu obveznica. Moramo sjesti i vidjeti. Čista matematika', kazala je Puljak.

Dalija Orešković (SsIP) istaknula je da neće kupiti obveznice jer za to ima posve osobne i privatne razloge koji uključuju ulaganje u nešto sasvim drugo. Furio Radin (IDS) rekao je da u životu nikada nije investirao novac, niti se bavio financijskim transakcijama bilo kojeg oblika.

'Jednostavno, to nije moj stil života', dodao je. Josip Borić (HDZ) ističe da o ulaganju nije razmišljao.

'Ne znam, nisam razmišljao. Nemam neku ušteđevinu', kratko je poručio Borić. Za razliku od njega, stranački mu kolega Tomislav Klarić razmišlja o ulaganju.

'Razmišljam o tome, moram zatražiti mišljenje Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa. Ako odobre, onda će to biti tisuću ili dvije eura', jasan je Klarić. Ljubica Lukačić (HDZ) kazala je da još nije odlučila jer ima već dugo planirane radove koji zahtijevaju određena sredstva. Mirela Ahmetović (SDP) retorički se upitala: 'A što da uložim?'

'Novac u to uložit će oni koji su na tko zna kakav način došli do njega i treba ispitati podrijetlo tog novca. Meni krov trenutno prokišnjava i moram to sanirati, a ne ulagati u obveznice', navela je. Poput nje, ni stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić ne planira uložiti, a razlog je, kako je rekao, jednostavan – nema što uložiti.

Davor Dretar (Domovinski pokret) kazao je da obveznice neće kupiti jer mu se ne sviđa obrazloženje prema kojem će se prikupljenim sredstvima financirati postojeće obveze.

'Da je Vlada raspisala natječaj za poduzetnike pa da se najboljim programima, koji bi se usuglasili u javnoj raspravi, dodijele ta sredstva, nitko sretniji od mene. Nama treba otvaranje radnih mjesta, a ne milostinja sirotinji u vidu velikodušnih Plenkovićevih socijalnih paketa', zaključio je Dretar.